Hazarde naturale - erupțiile vulcanului Pinatubo

Previzualizare referat:

Extras din referat:

V U L C A N I I SI V U L C A N I S M U L VULCANII –REPREZINTA DESCHIDERI IN SCOARTA TERESTRA SUB FORMA DE ORIFICII SAU CRAPATURI PRIN CARE SUNT ADUSE LA SUPRAFATA MATERIALE INCANDESCENTEIN IN SPECIAL LAVE ,CENUSI VULCANICE, FRAGMENTE DE ROCA,GAZE SI VAPORI. VULCANUL PINATUBO IN TIMPUL EMISIILOR DE SO₂

Procesul de transfer al materiei din adancuri spre suprafata poarta numele de eruptive vulcanica. ERUPTIE IN FAZA TERMINALA.VULCANUL PINATUBO Cauzele eruptiilor constau in principal in acumularea energiilor in rezevoarele subterane de lava,presiunileexercitate de fortele tectonice ,diferentele de densitate dintre lave si rocile pe care le strabat. Vulcanismul-reprezinta totalitatea proceselor si fenomenelor legate de iesirea magmei la suprafata.

FORMATIUNILE VULCANICE Toate formatiunile vulcanice sunt formate prin acumularea de magma. Magma poate erupe prin unul sau mai multe ventre vulcanice, care pot fi o singura deschizatura, mai multe deschizaturi, sau o crapatura lunga, numita vent de fisura. Se formeaza in adancul pamantului, in general, in mantaua superioara. Pentru a se forma magma , este nevoie de temperaturi si presiuni foarte ridicate. Mantaua solida trebuie topita la conditii intalnite de obicei la adancimi de 80 pana la 100 km sub suprafata pamantului. Odata ce mici picaturi de magma se formeaza, ele incep sa se ridice deoarece magma are o densitate mai mica decat rocile ce o inconjoara.Aceste picaturi se aduna, formand adevarate rauri de magma.Acestea se aduna in regiuni subterane numite rezervoare de magma. Dupa fiecare eruptie, este adaugat un nou strat vulcanului, acesta crescand in marime. Asa iau nastere stratovulcanii!

Observații:

Vulcanul Pinatubo

Hazarde naturale

Geografie

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Hazarde Naturale - Eruptiile Vulcanului Pinatubo.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 985 cuvinte
Nr caractere:
39 114 caractere
Marime:
958.39KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Marian Calinescu
Sus!