Geopolitica petrolului începând cu OPEC

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Dupa cum spune si Nouriel Rubini in lucrarea “The effects of the recent oil price shock on the U.S. and global economy” publicata in 2004 socurile petroliere au fost principalele motive ale crizelor economice din ultimii 30 de ani atat din SUA cat si din lume, motiv pentru care consideram ca este un subiect important de tratat.

Deoarece geopolitica petrolului reprezinta un subiect vast cu implicatii pe toate continentele lumii, in aceasta lucrare ne dorim sa expunem o parte din marile momente critice din industria petrolului incepand cu formarea OPEC si care au fost legate mai mult de aceasta organizatie sau de statele sale membre . Vom omite perioada 2003-prezent deoarece consideram ca problema petrolului legata de razboiul din Iraq merita tratata separat. Nu in ultimul rand vom spune cateva cuvinte si despre industria petroliera din Romania si al relatiilor dintre Romania si alte state bazate pe schimb de petrol.

Incepand cu anii 70’ s-a observat o crestere importanta a pretului petrolului, lucrarea de fata doreste sa vada daca aceasta crestere s-a datorat pur si simplu factorilor economici (micsorarea productiei de catre principalii exportatori mondiali de petrol) sau mai mult a celor politici( embargoul impus de Statele Arabe SUA din cauza sustinerii celei din urma a Israelului in conflictul cu Siria).

Vom incepe prin un scurt istoric al formarii OPEC, al efectelor care s-au dorit prin crearea unui cartel,vom vedea principalii rivali OPEC, vom prezenta pe scurt modul de organizare al cartelului, vom vedea influenta pe care o tara bogata in petrol o poate avea asupra unor state mai dezvoltate tehnic si tehnologic, vom analiza infleuntele politice ale vremii asupra preturilor mondiale ale petrolului si nu in ultimul rand modul in care petrolul poate fi folosit ca o unealta de constrangere pentru adoptarea unei anumite politici.

I. OPEC – scurt istoric

Ideea existentei acestei organizatii dateaza din anii ’60, cand companiile monopoliste au luat masuri de scadere la jumatate a pretului petrolului brut exportat de tarile producatoare. Acest lucru a dus la semnificative pagube materiale in economiile tarilor producatoare care au fost astfel obligate sa se gandeasca la noi modalitati de asigurare a intereselor lor supreme si de prevenire a irosirii surselor lor de venit.

Organizatia Tarilor Exploatatoare de Petrol( OPEC) a fost creata ca o structura interguvernamentala permanenta in conformitate cu Rezolutia Conferintei Reprezentantilor Guvernelor Iran, Iraq, Kuweit, Arabia Saudita si Venezuela tinuta la Bagdad in 1960.

Pana in 1973 alte 8 tari au aderat la OPEC : Algeria(1969), Ecuador(1973-1992), Gabon(1975-1994), Indonezia(1962- suspendata din OPEC in 2009), Libia(1962), Nigeria(1971), Qatar(1961) si Emiratele Arabe Unite(1967). Angola este membra din 2007.

Si totusi OPEC a fost creat mai degraba din necesitate,a fost un raspuns clar dat catre SUA care in 1959 au impus cote de import pentru cantitati de titei crud dar si al produselor rafinate obtinute din petrol.

In 1959 SUA au adoptat programul MOIP(Mandatory Oil Import Quota) prin care pe langa restrictionarea cantitatilor propriu zise de petrol crud si produse petroliere rafinate importate se mai dadeau si tratamente preferentiale Canadei si Mexicului(si mult mai tarziu si Venezuelei).

Datorita acestei decizii practic de a exclude importurile din zona Orientului Mijlociu s-a ajuns ca preturile din februarie 1959 pana in august 1960 sa scada usor dar sigur(lucru care favoriza SUA si dadea motiv de grija Statelor Arabe).

Legat de motivele infiintarii OPEC nu putem neglija impactul celor “ 7 surori”.

Termenul cele 7 surori a fost atribuit de italianul Enrico Mattei pentru a se referi la 7 companii petroliere ce au dominat industria petroliera intre 1940 si 1970.

Grupul era format din Standard Oil of New Jersey, Standard Oil Company of New York (actualul ExxonMobil); Standard Oil of California, Gulf Oil and Texaco (actualul Chevron); Royal Dutch Shell; and Anglo-Persian Oil Company (actualul BP).

Fiind bine organizate si avand puterea de negociere a unui cartel, cele “7 surori” au avut o putere de influenta mare asupra tarilor productaoare de petrol din lumea a treia.

Comform statului sau, principalul obiectiv al OPEC este coordonarea si unificarea politicilor petroliere ale Statelor Membre si determinarea celor mai bune mijloace de a-si apara interesele atat individuale dar si colective.

Deasemenea organizatia are un alt obiectiv important prin acela ca toate statele membre sunt obligate sa asigure o stabilitate a preturilor pe plan international pentru a incerca eliminarea unor fluctuatii daunatoare pe piata.

Din punct de vedere al organizarii putem distinge delimitarea in 3 organe :

Observații:

Academia de Studii Economice

Facultatea de COMERT

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geopolitica Petrolului Incepand cu OPEC.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 175 cuvinte
Nr caractere:
18 997 caractere
Marime:
249.46KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!