Geologie - Minerale

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Cuprins
Introducere 3
Malachitul 5
Istoric și generalități 5
Proprietăți 6
Origine și ocurențe 6
Stibina 7
Istoric și generalități 7
Proprietăți 8
Origine și ocurențe 8
Pirita 8
Istoric și generalități 9
Proprietăți 9
Origine și ocurențe 10
Hematitul 10
Istoric şi generalităţi 11
Proprietăţi 11
Origine și ocurenţe 12
Prelucrare şi utlizări 12
Crisolit (peridot) 13
Istoric şi generalităţi 13
Proprietăţi 14
Origine şi ocurenţe 14
Utilizări 14
Zircon 15
Istoric şi generalităţi 15
Proprietăţi 15
Origine şi ocurenţe 16
Prelucrare şi utilizări 17
Topazul 17
Istoric și generalități 17
Proprietăți 18
Origine și ocurențe 18
Prelucrare și utilizări 19
Fluorina 19
Istoric şi generalităţi 20
Proprietăţi 20
Ocurenţe 20
Rodocrozit 21
Istoric şi generalităţi 21
Proprietăţi 21
Ocurenţe 22
Baritina 22
Istoric şi generalităţi 23
Proprietăţi 23
Ocurenţe 23
Wolframit 24
Istoric şi generalităţi 24
Proprietăţi 24
Ocurenţe 25
Statuia Libertăţii din New York 25
Construcţia Statuii Libertăţii din New York 27
Statuia Libertăţii în cifre 28
Bibliografie 31

Extras din referat:

Introducere

Geologia (gr. geo = pământ și logos = știință) este o știință a Pamântului, care studiază rocile, mineralele, fosilele, structurile tectonice, alcătuirea stratigrafică a diferitelor regiuni, originea și istoria Pământului, precum și procesele prin care au fost generate resursele minerale si energetice.

Mineralogia este o disciplină a geologiei, al cărei obiect de studiu îl constituie mineralele, considerate din toate punctele de vedere specifice: compoziție chimică, structură, proprietăți fizice, clasificare, geneză, ocurență, utilizări, precum şi modele și tehnici de identificare. În studiul mineralogic, unitatea fundamentală este mineralul, considerat ca specie, după modelul biologic.

Mineralul (lat. minare = a exploata, a extrage din pământ substanțe utile) este o substanţă solidă naturală, anorganică şi omogenă, cu compoziţie chimică definită. Noțiunea de ,,minereu” se referă la anumite minerale sau asociații de minerale care pot fi valorificate prin prelucrare, extrăgându-se din ele, în mod convenabil, un element util, mai ales un metal (de unde și termenul frecvent uzitat de ,,minereuri metalifere”).

În natură, mineralele se prezintă sub două forme de agregare fizică: cristalizată – care este cea mai frecventă - şi amorfă. Mineralele cristalizate sunt limitate de feţe plane, care se întretaie după muchii, din îmbinarea cărora rezultă colţuri şi se numesc cristale (crystallos = gheaţă). Mineralele amorfe sunt lipsite de forme geometrice regulate (amorphos = fără formă) şi au proprietăţi diferite de cele ale mineralelor cristalizate. Dintre mineralele amorfe se amintesc: opalul, limonitul etc.

În prezent, există aproximativ 4000 de minerale, recunoscute ca specie, însă numărul varietăţilor acestora este cu mult mai ridicat. Ca şi în cazul altor ştiinţe, formarea terminologiei mineralogice a avut un caracter istoric, astfel încât multe denumiri s-au păstrat ca atare din Antichitatea greacă şi latină (malachit, cinabru, gips), din textele arabe medievale sau din mineritul european medieval (realgar, azurit, cuarţ, blendă).

Malachitul

Malachitul este un mineral răspândit în natură și face parte din clasa carbonaților anhidri cu prezență de ioni străini. ,,Cunoscut din antichitate, acest mineral este considerat de vechii greci și de romani ca piatră aducătoare de bine pentru copii. După Pliniu, putea fi folosit ca medicament împotriva convulsiilor, iar mai târziu, medicina empirică îl recomanda ca anestezic pentru operații (dizolvat în oțet)” (Victor Papiu, Mastacan, 1973, pag. 169-170)

Istoric și generalități

Denumirea de Malachit provine din limba latină molochitis, care vine la rândul său din cuvântul grecesc maláchē, ceea ce înseamnă Malvă, o plantă din familia Malvaceae, denumire datorată culorii verzi intense a mineralului asemenea frunzelor malvei.

În Egiptul antic și Grecia antică, malachitul a fost un mineral apreciat, din el s-au confecționat amulete și scarabei aducători de noroc, mineralul măcinat era folosit ca material cosmetic pentru colorarea pleoapelor.

În Evul Mediu, mineralul era folosit la lipirea (cositoritul) obiectelor de aur. Prin acțiunea bioxidului de carbon din atmosferă și în prezența focului de cărbuni are loc o reacție chimică care permitea lipirea giuvaerului, etruscii fiind cei care foloseau des acest procedeu. Această metodă de lipire era cunoscută deja de egipteni, dovadă fiind masca de aur a faraonului Tutanchamun.

În China antică, malachitul era foarte apreciat, fiind denumit shilu, după numele localității de proveniență, Shilu, din Guandong.

În secolul XIX, în Munții Ural, la Yekaterinburg și la Nijnâi Taghil au fost descoperite depozite uriașe de malachit, între care, o masă compactă continuă, cu strate concentrice, cântărind peste 110 tone de malachit de cea mai bună calitate. Acest malachit deosebit de frumos cristalizat a fost utilizat la decorațiunile interioare ale unor clădiri importante din Sankt Petersburg, ca de exemplu, Palatul de Iarnă al Țarilor care este renumit pentru camera de malachit, decorată cu coloane și pilaștri masivi, plăci și mozaicuri, precum și obiecte de malachit, actualmente adăpostește muzeul de artă Ermitage.

Proprietăți

Formulă chimică: Cu2(OH)2(CO3).

Sistem de cristalizare: monoclinic.

Habitus: agregate masive, formă de ciorchini, acicular, prismatic.

Culoare: verde, de nuanțe diferite (verde-închis, verde-negru, verde-deschis, rar verde-albastru pana la verde-smarald; adesea în benzi).

Urmă: verde deschis.

Duritate: 3,5 – 4.

Greutate specifică: 4 g/cm³.

Densitate: 3,6 - 4,05 g/cm³.

Luciu: sticlos, mat, lutos.

Transparență: translucid – opac.

Spărtură: sidefie, neregulată, sfărmicioasă.

Clivaj: perfect.

Caractere speciale: sunt evidente dungile de culori diferite sub formă de valuri.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geologie - Minerale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
30 pagini
Imagini extrase:
30 imagini
Nr cuvinte:
6 554 cuvinte
Nr caractere:
35 171 caractere
Marime:
3.14MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!