Geografie economică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Revolutia iraniana isi devora nepotii.

Islamul are frontierele insingerate. Dupa ultimele evenimente din Iran, aceasta formula trebuie revizuita. In general, sistemele politice fondate pe baza valorilor islamice n-au cunoscut acest tip de crize, specifice mai curind regimurilor liberale occidentale, detestate in tari ca Iran.

Iata insa ca nici Islamul nu are raspuns la toate problemele unei societati. Este regimul islamic in criza? Ce importanta poate avea acest fapt asupra lumii islamice? Revolutia iraniana este considerata modelul revolutiei islamice, iar republica islamica instaurata in urma acesteia tipul canonic de stat islamic functional. Miscarile islamiste radicale din Egipt, Algeria, Tunisia, dar si Turcia sau Arabia Saudita au gasit in Iran un exemplu si, uneori, o generoasa baza de antrenament. Dupa valul miscarilor seculare de inspiratie nasseriana, in mare avint prin anii 60, lumea islamica si-a regasit in integrismul ayatolahului Khomeini si al urmasilor sai un model de succes. In timp ce calea seculara institutionalizata in tari ca Algeria, Egip, Siria, Irak, ca sa nu mai vorbim de Turcia, parea vulnerabila si depasita, miscarea islamista de tip iranian era intr-o expansiune continua. Revolta studentilor din Teheran schimba ceva din aceasta imagine. Principalele conflicte din lumea islamica de astazi privesc in general dorinta radicalilor islamici de a instaura un regim politic in stricta conformitate cu valorile islamice.

Rareori, insa, o data institutionalizat, regimul islamic a fost atit de drastic pus in discutie, fie pentru ca gruparile liberale sint indeobste foarte slabe, fie pentru ca teroarea politica este inimaginabila. Faptul ca o asemenea revolta a fost posibila se explica prin situatia specifica in care se afla Iranul: o societate inchisa, dar fara a fi propriu-zis un stat totalitar. In Iran se respecta proprietatea, cel putin sub anumite forme, dreptul la calatorie, exista alegeri relativ libere, o anumita libertate a cuvintului, chiar mai mare decit in tari recunoscute ca fiind pro-occidentale, cum este Arabia Saudita. Miscarea studentilor a profitat de acest spatiu de libertate. In acelasi timp, toate acestea devin inoperante atunci cind este vorba de religie si de activistii acesteia. Nu intimplator, situatia de acum a Iranului a fost comparata cu aceea a statelor comuniste in epoca Gorbaciov sau a Chinei inainte de Tien an Men. Intr-un stat in care poti fi oricind condamnat pentru complot impotriva regimului sau pentru spionaj, siguranta persoanei si dreptul la proprietate n-au mare importanta.

De asemenea, atit timp cit casta religioasa controleaza principalele pirghii ale statului, orice renovatie politica reala este greu de asteptat. Ales prin vot universal, presedintele considerat reformator Mohamed Khatamy este paralizat in actiunea sa de atotputernicia nomenclaturii clericale.

Se pot imagina mai multe scenarii posibile de iesire din aceasta criza, de la unul catastrofist, de tip afgan, la ...

Bibliografie:

1. "Istoria petrolului" 1979, ed. Bucuresti, Rene Sedillot

2. www.opec.org

3. www.un.org./esa/agenda21/natlinfo/countr/iran

4. www.uochb.cas.cz

5. www.farhangsara.com/petrol

6. www.geography.about.com

7. www.coutryreports.org

8. www.odci.gov/cia

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geografie Economica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
6 387 cuvinte
Nr caractere:
36 552 caractere
Marime:
731.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
Economie, state
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!