Generațiile de orașe din UE

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Viena a luat nastere la intersectia dintre directia vest-est (Dunarea) cu cea din nord-sud. Descoperirile arheologice au demonstrat ca bazinul Vienei a inceput sa fie locuit din epoca pietrei. In epoca bronzului, teritoriul a continuat sa fie locuit, fapt atestat si de mormintele de incinerare descoperite aici. Epoca fierului - s-a bucurat de o si mai buna reprezentare arheologica in aceasta zona, dovezile locuirii in perioada respectiva fiind de necontestat. Si-a inceput dezvoltarea pe parcurul perioadei antice, perioadei romane si perioadei medievale. Prima lucrare de istorie referitoare la istoria orasului Viena dateaza din secolul al XIII-lea. Este o cronica a orasului scrisa de Jans dem Enikel.

Belgia - Bruxelles

Prima mentionare a orasului este in jurul anului 700, cand Sfantul Vindecean, episcop de Cambrai, s-a imbolnavit la Bruxelles, in timpul unei vizite. In secolul al X-lea, Bruxelles era o cetate pe malul Zenei. Zena era navigabila pana la cetate. In secolul al XI-lea Bruxelles era un targ, situandu-se pe drumul comercial de la Bruges la Koln. In 1229, Bruxelles a primit drepturi orasenesti de la Henric I de Brabant. Orasul a dobandit si dreptul de a avea conducere proprie, iar industria tesutului a devenit importanta. Catre sfarsitul dominatiei austriece, s-au stabilit la Bruxelles mai multe familii din nobilime. Sub regimul francez rolul de centru al orasului Bruxelles s-a marit.

La nasterea Belgiei, in 1830, orasul era populat de flamanzii autohtoni, dar sub Leopold II al Belgiei orasul a cunoscut o restructurare importanta datorita numeroaselor cladiri moderne construite pentru administratia nationala.

Bulgaria - Sofia

Exista urme arheologice care arata ca Sofia era locuita acum 7 000 de ani, astfel ca este unul dintre cele mai vechi orase din Europa. A avut mai multe denumiri in decursul timpului, iar ruine ale vechilor orase se gasesc si astazi.

Sofia era la inceput o localitate traca numita Sardica. A fost capturata de romani in anul 29 si devine capitala provinciei Dacia Mediterranea. Distrus de huni in 447, orasul a fost reconstruit de imparatul bizantin Iustinian I si renumit Triadita. In 870 apare fondarea Castelului Praga. Cunoscut ca Sredet dupa cucerirea bulgara, a fost redenumit Sofia in 1376.

Cehia - Praga

Teritoriul pe care se afla azi Praga a fost locuit inca din Paleolitc. In 973, a fost fondata in Boemia o episcopie cu sediul pe teritoriul Castelului din Praga.

Cipru - Nicosia

Cunoscut sub numele de Ledra sau Ledrae in antichitate, orasul devine scaunul regilor Ciprului in 1192.

Danemarca - Copenhaga

A aparut in istorie in sec IX.

Estonia - Tallinn

Orasul, cunoscut inainte sub numele de Reval, a fost foarte prosper de-a lungul istoriei, datorita pozitiei strategice pe care o are la Marea Baltica, fiind si un centru important al comertului cu sare in Evul Mediu.

Finlanda -Helsinki

Intemeiat in 1550 de regele Suediei Gustav Vasa, ca centru comercial in estuarul Vantaa, orasul se dezvolta pe locul actual din 1640.

Franta - Paris

Nucleul istoric al Parisului este Ile de la Cite, o insula mica locuita in antichitate de tribul pariziilor (parisii in Latina) care intemeiasera in zona un mic sat de pescari. Insula este conectata cu sora sa mai mica, Ile Saint-Louis, care este ocupata de case construite in secolul XVII si XVIII. Parisul a fost ocupat de un trib galic pana cand au ajuns aici romanii in 52 i.Hr.

Invadatorii au numit orasul Lutetia, care inseamna "loc mlastinos". Aproximativ cincizeci de ani mai tarziu orasul s-a intins si pe malul stang al Senei, in actualul Cartierul latin, si a fost redenumit "Paris".

Germania - Berlin

Cea mai veche dovada ce atesta existenta unor populatii in spatiul in care astazi se afla Berlinul dateaza din anul 1192, iar cele mai timpurii documente scrise - din a doua jumatate a secolului XII.

Grecia - Atena

Atena a cunoscut o evolutie glorioasa, mai ales in Grecia Antica, fiind locuita de oameni inca din Epoca Bronzului si guvernata pana in jurul anului 1000 i.C. de regi ionieni. Atena a fost initial locuita acum 6.000 ani de pelasgieni si mai tarziu de ionieni care s-au instalat in

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Generatiile de orase din UE.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 852 cuvinte
Nr caractere:
9 020 caractere
Marime:
16.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
populatie, cultura, generatii
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!