Fișă de țară Portugalia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Portugalia

Anul aderării la UE: 1986

Sistem politic: republică

Capitala: Lisabona

Lisabona a devenit capitala Portugaliei acum 1200 de ani.

Suprafaţa totală: 92 072 km²

Populaţia: 10,6 milioane

Densitatea populaţiei: 115,3 loc/km (2011).

Moneda: euro (2002)

Ziua Naţională: 10 iunie

Limba oficială : portugheză

Religia: romano catolică (peste 95% din populaţie).

Republica Portugheza este cea mai vestica tara a Europei, o tara marginita la Sud si Vest de Oceanul Atlantic iar la nord si sud, Portugalia se învecineaza cu Spania. Portugalia poseda si doua arhipelaguri în Oceanul Atlantic ,Insulele Azore si Madeira, situate la Sud-Vest în Oceanul Atlantic. Acestea doua costituie regiuni autonome.

Portugalia este unul dintre statele mici ale Europei. Ea ocupa partea de vest a Peninsulei Iberice ,astfel ca trasaturile mediului ei natural sunt cele ale peninsulei. În nord, peisajul este format majoritar din munţi. De remarcat că cel mai înalt punct al Portugaliei este Mount Pico din Arhipelagul Azore (2.351 m). Jumătatea sudică a ţării este formată predominant din câmpii si dealuri scunde, climatul de aici este ceva mai calduros si mai uscat decât nordul racoros si ploios. Alte râuri importante sunt Douro, Minho si Guadiana, similare râului Tagus(Tejo) prin faptul ca toate izvorasc din Spania.

Portugalia este o tara de pe tarm „ acolo unde se sfârseste uscatul si începe marea”dupa cum a afirmat poetul epic al secolului al XVI-lea ,Luis Vaz de Camoes. Situata la extremitatea vestica a Europei, Portugalia mai este înca prinsa între obiceiurile traditionale „pescuitul si agicultura „si tehnologia , care a facut lumea mai mica , mai integrata , mai complexa.

SISTEMUL POLITIC

Porugalia a îndepărtat progresiv instituțiile nedemocratice și s-a stabilizat ca o democrație constituțională. Cele patru mari organe politice portugheze sunt președinția, primul ministru și Consiliul de Miniștri (guvernul), Parlamentul și puterea judiciară.

Președintele, ales pentru un mandat de 5 ani, în mod direct, prin vot direct, de asemenea comandant șef al forțelor armate. Puterile prezidențiale includ alegerea primului ministru și a Consiliului de Miniștri, în care președintele trebuie să fie ghidat de rezultetele alegerilor. Consiliul de Stat, un organ prezidențial de supreveghere, este compus din șase ofițeri civili seniori, orice fost președinte ales începând cu 1976, cinci membrii aleși de catre Ansamblu, și cinci aleși de către președinte.

Guvernul este condus de către un prim ministru, care numește Consiliul de Miniștri.

Ansamblul Republicii (Assembleia da República) este un organ unicameral compus din 230 de deputați. Aleși prin vot universal conform sistemului de reprezentare proporțională, deputații servesc un mandat de patru ani, cu excepția cazului în care președintele dizolvă Ansamblul și cere noi alegeri.

Curtea Supremă națională este curtea ultimului apel. Curți militare, administrative și fiscale sunt desemnate ca categorii de curți diferite. Un Tribunal Constituțional format din nouă membrii verifică constituționalitatea legislației.

ECONOMIA PORTUGALIEI

Odată cu intrarea în UE, Portugalia a cunoscut un adevarat miracol economic, fiind în plină ascensiune. Portugalia a devenit o economie diversifcată si în continuă creștere, bazată pe servicii de la aderarea la Uniunea Europeana în 1986. În ultima decada, guverne succesive au privatizat multe firme controlate de stat si au liberalizat zone cheie ale economiei, incluzând sectoarele financiar si telecomunicații.

Bibliografie:

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8462288-deficitul-bugetar-portugaliei-urcat-8-6-2010-mult-peste-nivelul-tintit.htm

http://europa.eu/about-eu/countries/member-countries/portugal/index_en.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Portugal

http://theportugueseeconomy.blogspot.com/

Observații:

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

FACULTATEA DE MARKETING

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fisa de Tara Portugalia.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 523 cuvinte
Nr caractere:
9 041 caractere
Marime:
88.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!