Festivalul datinilor și obiceiurilor laice de iarnă din Maramureș

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intrind iarna in Maramures, lasati in urma timpul prezent. Si pe masura ce inaintati, printre sate ascunse sub omat, descoperind portul, obiceiurile si bucuria de a trai a acestor oameni, va veti bucura, poate mai mult ca nicaieri in alta parte, ca sunteti romani. Acest spectacol unic, de o rara frumusete poate fi urmarit la sfarsitul fiecarui an la Sighetul Marmatiei. Considerat ca fiind una dintre cele mai vechi manifestari populare, jocul mastilor este in acelasi timp un obicei interesant .

Masca imita un cap de animal -capra, oaie -cu bogate elemente ornamentale, panglici, ciucuri.

Alaturi de masti, unii colindatori fac pe "dracii", purtand pe cap asa numitele "cusme de draci." Aceste cusme sunt niste caciuli uriase, pana pe umeri, avand orificii in dreptul gurii si ochilor, iar in rest urechi de iepure, coarne de berbec, o imitatie caraghioasa de nas, o limba lunga.

"Deschide usa, crestine!" spune un frumos colind maramuresean. Taranul maramuresean iti deschide nu numai usa ci si inma poftindu-te in casa; casa mirosind a lemn de brad, in care nu vei intalni nici opulenta si nici prostul gust. Pentru acesti oameni scara valorilor are o constructie cu totul aparte; ei iubesc simplitatea; casa poate avea doua sau trei incaperi cu functii bine definite; una din incaperi adaposteste focul iar un ua laturi; in coltul de langa usa dulapul inalt pentru vase, in mijloc masa cu scaunele; ei iubesc sobrul dovada ponderea tesaturilor de lana.

Singurele pete de culoare sunt blidele, stergarele si icoanele de sticla si lemn atarnate pe pereti. Austeritatea interiorului nu defineste niste oameni rigizi, ci mai degraba o anumita caldura, oamenii acestor locuri sunt mai retinuti avand o doza de distinctie, caci iubesc mai mult carul cu boi decat masina, iubesc mai mult horele de duminica decat un serial de televiziune.

Superstitii in noaptea de Craciun:

o se spune ca de Ajun trebuie sa postesti pentru ca Maica Domnului, in acea zi, fiind suparata nu a mancat nimic;

o nu se mananca nici peste pentru ca are sange si Fecioara Maria era plina de sange in acea zi;

o norocul il poti pierde daca imprumuti ceva din casa in noaptea de Ajun;

o semnificatia sacrificiului porcului il putem afla numai intorcandu-ne in timp cand acest animal era considerat o intruchipare a spiritului graului si a vegetatiei in general;

o nu trebuie sa lasi pe cineva sa-ti inchida usa de Craciun deoarece s-ar putea sa aiba mana rea si ar putea sa-ti alunge norocul din casa.

Maramuresul mai pastreaza inca vii multe dintre traditiile si obiceiurile care se practica de sarbatorile de iarna. Pe langa celebrul obicei al colindatului, umblatul cu Viflaimul sau cu Steaua, in unele zone ale judetului raman inca traditii nealterate. Daca in Cavnic, "brondosii" alearga pe strazi pentru a alunga spiritele rele, in Maramuresul Istoric, trei "zane" umbla din casa in casa si vestesc Nasterea Domnului Iisus Hristos. In Valeni, localnicii care au "calcat stramb" sunt "parati" in fata intregului sat, in ziua de Craciun, dupa iesirea de la biserica, intr-un obicei unic.

Obiceiul "brondosilor" care se practica din cele mai vechi timpuri in orasul Cavnic atrage an de an, in zilele sarbatorii de Craciun, zeci de turisti din tara si chiar strainatate. Oamenii prefera sa isi petreaca sarbatorile de iarna in Cavnic pentru a-i vedea pe mascatii cu clopote care alearga pe strazi cat e ziua de lunga, din Ajun de Craciun si pana se incheie sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos. "Brondosii" sunt tineri imbracati in costume traditionale, camasa si pantaloni de culoare alba, iar pe cap poarta masti confectionate din piei de oaie sau capra, frumos impodobite si clopote de alama. Pentru unii poate sa para inutil acest alergat al "brondosilor", insa obiceiul are semnificatii adanci, pentru ca in acest mod se purifica spatiul si se indepartau spiritele rele. "Brondosii se leaga de mitul stramosilor. Jocurile pe care le fac ei si zgomotul droangelor. Ei alearga pe strazi, pe ulite si isi scutura droangele, pentru ca gonesc spiritele, acum purifica spatiul. Se trece din vechiul an intr-un nou an, se trece dintr

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Festivalul datinilor si obiceiurilor laice de iarna din Maramures.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
616 cuvinte
Nr caractere:
3 008 caractere
Marime:
13.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
traditii, cultura, maramures
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!