Fenomene meteorologice cu influențe negative

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sistemele meteorologice in principiu sunt niste mase de aer in miscare, cu diametru de 150-4000 de km.

Unele dintre ele au adancimea de 12-15 km acestea cuprind intreaga troposfera, iar altele sunt mai subtiri, de 1-3 km, dar se misca mai repede. Sistemele meteorologice sunt definite prin variatiile presiunii atmosferice si caracterele vanturilor care bat in jurul lor.

Principalele sisteme meteorologice sunt anticiclonii, - adica regiuni cu presiune ridiata, in care miscarea aerului este orientata in jos si ciclonii, sau depresiunile, adica regiunile cu presiune scazuta: aici masele de aer se ridica. Norii se formeaza in aerul care se ridica. De aceea, regiunile cu presiune scazuta se leaga de imaginea vremii innorate, ploioase, furtunoase.

Anticiclonii adica regiunile cu presiune ridicata se caracterizeaza printr-o vreme instabila care dureaza mai multe zile. In jumatatea nordica, vanturile din anticicloni bat in directia acelor de ceasornic in jurul unui centru, iar in jumatatea sudica in directia opusa. Pe hartile meteorologica, anticiclonii sunt marcati printr-o serie de izobare concentrice (linii care leaga regiunile cu presiune atmosferica identica). In tinutul anticiclonilor de obicei bate un vant slab si cerul este senin. In lipsa norilor, caldura emanata de suprafata pamantului se ridica in spatiu cosmic, de aceea solul si aerul situat deasupra solului se raceste rapid in timpul noptii. In timpul iernii aceasta racire aduce deseori inghet, sau in aer umed ceata.

De-a lungul tropicului racului si al tropicului capricornului intre gradele 20 si 30 latitudinii nordice si sudice se formeaza niste anticicloni uriasi. Aceste mase de aer sunt mai adanci si mai stabile. In zonele respective presiunea atmosferica este mare fiindca aici, aerul care s-a ridicat din cauza solului ferbinte tropical, coboara din nou spre suprafata pamantului. In zonele subtropicale cu presiunea ridicata se situeaza deserturile fierbinti ale lumii, cum ar fi Sahara.

Din sistemele cu presiune ridicata aflate in zonele subtropicala cu presiune ridicata, bat alizee de suprafata spre Ecuator, iar vanturile calde de vest bat spre poluri. In final vantul de vest se intalneste cu vantul de est care bate dinspre regiunile reci polare. Granita dintre aer cald si rece se numeste zona de frontala. De-a lungul acestui front se formeaza ciclonii, sau astfel zis zonele cu depresie; acestea aduc deseori o vreme furtunoasa peste regiunile aflate pe latitudinile centrale Zona de front nu este o linie dreapta. De-a lungul acesteia sinuozitatile ca urmare a vanturilor reci care bat spre Ecuator si a vanturilor calde care bat spre poluri. Aceste miscari produc turbulente al caror efect este accentuat de vanturile puternice, numite jet stream, care bat la limita superioara a troposferei. In regiunile depresive vanturile sufla in directie opusa, la fel ca vanturile anticiclonului, adica in directia acelar de ceasornic in jumatatea sudica, respectiv in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fenomene Meteorologice Cu Influente Negative
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
991 cuvinte
Nr caractere:
5 483 caractere
Marime:
9.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!