Exploratori români Mihai David

Previzualizare referat:

Extras din referat:

S-a nascut la 21 mai 1886, in comuna Negresti din judetul Vaslui. Urmeaza scoala primara in localitatea natal, iar studiile secundare la Liceul internat din Iasi Costache Negruzzi ca bursier. Dupa absolvirea liceului se inscrie la Facultateade stiinte a Universitatii din Iasi, sectia de stiinte naturale, pe care o termina in anul 1910. Sub indrumarea maestrului sau, geologul si petrograful Ion Siminoescu, Mihai David incepe sa se specializeze in geomorfologie.

In toamna anului 1911 Mihai David este numit asistent la catedra de geologie-paleontologie de la Universitatea din iasi, iar in anul 1914 este numit asistent la Catedra de geografie, suplinita de Ion Siminoescu. Ca asistent isi pregateste teza de doctorat in geologie, cu tema Cercetari geologice in Podisul Moldovenesc . Doi ani mai tarziu -1913- devine profesor titular al acestei catedre. Mihai David concepe geografia ca o disciplina cu implicatii practice, cu metode proprii de cercetare.

Mihai David elaboreaza primul sau studiu de geomorfologie referitor la geneza si evolutia reliefului din partea centrala a acestei provincii romanesti O schita morfologicaa Podisului sarmatian din Moldova . Dupa Primul Razboi Mondial, Catedra de geografie devine vacanta, prin transferul lui George Valsan la Catedra de geografie de la Universitatea din Cluj - 1919-, ca o urmare, Mihai David este numit profesor suplinitor, in toamna anului 1920, iar in anul 1922 devine titular functionand pana la 1 septembrie 1944. Mihai David sprijinit permanent de fostul sau profesor, Ion Simionescu si a marelui geograf francez, Emanuel de Martonne, reuseste sa organizeze pe baze noi Catedra de geografie de la Universitatea din Iasi, integrand-o definitiv in Facultatea de Stiinte, alaturi de botanica, zoologie, morfologie animala si geologie-paleontologie. Catedra de geografie a fost transformata in Laborator de studii geografice, inzestrat cu aparatura, biblioteca, planse tablouri de peisaje, harti murale si topografice, atelier fotografic si manuale necesare desfasurarii activitatii didactice si de cercetare.

Mihai David si-a continuat cercetarile stiintifice, impunandu-se ca un geograf de seama a tarii noastre si ca un creator de scoala in cercetarea geografica.

Profesorul Mihai Davidvorbea frumos si atragator la lectii si conferintele publice incheind intotdeauna astfel: acestea sunt parerile mele. Insa daca in viitor unul dintre dumneavoastra va ajunge la alte pareri si concluzii bazate pe cercetari atente de teren, voi fi fericit ca ipotezele mele de acum au folosit elevilor mei sa contribuie la progresul geomorfologiei in patria noastra. Multe teze de licenta pe care le-a condus aveau teme legate decercetarea de teren ale unei miciunitati naturale, ale unui judet, ori a unui centru urban, de obicei din locul natal al candidatului.

Prin activitatea sa stiintifica, Geomorfologia romaneasca, sprijinita pe o cercetare si viziune geologica adancita, aprecedat cu aproapedoua decenii ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Exploratori Romani Mihai David
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
539 cuvinte
Nr caractere:
3 256 caractere
Marime:
9.13KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!