Explorarea adâncurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

A profitat oare oceanografia clasica de recentele progrese ale tehnicii? Prea putin, si numai in ultimii ani.

Motivele banesti au franat evolutia acestei stiinte. O expeditie oceanografica reprezinta intr-adevar cheltuieli enorme: o nava imobilizata luni de zile, daca nu chiar ani, echiparea cu totul speciala a acestei nave cu aparatura costisitoare si cu personal numeros, caruia trebuie sa i se asigure salariul, caci pentru o sedere atat de indelungata pe mare nu mai poate fi vorba de amatorism.

Astfel, dupa expeditia printului Albert al Danemarcei, in 1901, progresele au fost foarte incete. Asa se explica de ce recordul de dragaj stabilit de el la 6035m a ramas aproape o jumatate de secol in picioare jumatate de secol in care atatea performante, in atat de multe domenii, au impins inainte limitele cunoasterii omenesti.

Astfel, inca o data trebuie sa constatam ca, in ce priveste cunoasterea marii, am ramas in urma, ca universul nostru terestru nu stie aproape nimic despre universul marin.

Cele mai mari progrese au fost obtinute desigur prin metodele de sondaj care au beneficiat de procedeele submarine prin ultrasunete, puse la punct in timpul celor doua razboaie. Exact in acelasi fel in care se poate evalua distanta care ne desparte de o faleza, masurand timpul in care un strigat scurt ajunge la ea si se reintoarce prin ecou tot astfel ultrasunetele care se propaga foarte bine in apa intr-un fascicol vertical, lovesc fundul apei si apoi se ridica la suprafata. Astazi este posibil un sondaj continuu. Astazi vedem denivelarile fundului submarin desenandu-se intr-o curba mai mult sau mai putin sinuoasa pe ruloul unui aparat inregistrator. Astfel au putut fi intocmite harti mai putin imprecise decat hartile batimetrice anterioare, pe care curbele de nivel erau desenate si apreciate intre reperele otinute prin sondaje, prin forta lucrurilor, in numar foarte restrans.

Progresul nu sta numai in continuitatea sondajului, ci si in precizia lui, in rapiditatea si usurinta manevrarii. Mai inainte, sondorii la mari adancimi ajungeau uneori la imprecizii lamentabile: incepand de la cateva sute de metri nu se mai poate simti cand plumbul a ajuns la fund, caci greutatea lui este neinsemnata in raport cu fortele la care curentii supun odgonul.

Croaziera organizata de Institutul Oceanografic din Goeteborg in 1947 1948 era consacrata in primul rand studiului sedimentelor marine.

Din nenorocire, ea trebuise sa-si limiteze ambitiile, caci nava scoala Albatross, un minunat shonner cu motor, nu-i fusese imprumutata decat pentru 15 luni. Cum, pe de alta parte, manevrarea aparatelor grele destinate luarii de probe de pe funduri cere perioade de mare linistita, croaziera trebuia sa se limiteze la zona ecuatoriala, unde zilele linistite nu sunt rare. Astfel, calatoria in jurul marii a trebuit sa fie destul de rapida si principalele lucrari au fost efectuate in zonele ecuatoriale ale Atlanticului de Sud, ale Pacificului si ale Oceanului ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Explorarea Adancurilor
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 680 cuvinte
Nr caractere:
14 020 caractere
Marime:
15.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!