Previzualizare referat:

Extras din referat:

La inceputul secolului al XIX-lea multi geografi credeau inca in Himalaya un mister, iar cei mai inalti munti din lume erau considerati Anzii. Apoi a ajuns in sudul Indiei o expeditie cu scopul de a cartografia in intregime teritoriul colonial britanic si a descoperit, aproape intamplator, masivul Everest.

Andrew Waugh conducatorul unei expeditii pentru cartografierea Indiei a fost cel care a comunicat la,, Royal Geographical Society ca muntele identificat de el ca Peak XV, cu inaltimea de 8840 m, ar putea fi cel mai inalt varf din lume. El a decis ca acesta sa poarte numele predecesorului sau GEORGE EVEREST Inainte ca Waugh, urmasul lui Everest la conducerea acestui proiect, sa ajunga cu explorarile sale pana la poalele muntilor Himalaya, geodezii britanici care au avut sarcina sa identifice, inca de la inceputul secolului al XIX-lea, punctul cel mai inalt al Pamantului, se luptau cu serioase incertitudini. Pentru ca nu numai Nepalul, ci si Bhutanul si Sikkimul refuzau sa le prmita,, necredinciosilor europeni accesul pe teritoriile lor, incat geodezii erau siliti sa-si indrepte instrumentele asupra lantului de inaltimi inzapezite din nord doar de pe teritoriul Indiei. Din aceasta cauza, erau siliti sa foloseasca unghiuri de doar 1-3 grade deasupra orizontalei, la care o deviere de o singura secunda, deci de a 360- a parte dintr-un grad unghiular, faceau ca inaltimea sa varieze cu 15 metri.

In plus, au avut adesea probleme cu stabilirea propirei altitudini doar cu ajutorul barometrelor si al masuratorilor zenitale.

Avand in vedere aceste probleme, multi experti europeni de la inceputul secolului XIX-lea considerau ca determinarea celui mai inalt punct al lumii in Himalaya ar tine de basmele din tara fachirilor si a imblanzitorilor de serpi. Din evaluarile lor, cea mai puternica formatiune muntoasa a lumii erau Anzii, incoronati de Chimborazo, in Ecuador, estimat relativ exact la o inaltime de 6310 de metri deasupra nivelului marii.

Abia odata cu expeditia,, Great Arc a fost posibil sa fie luate vize exacte in Himalaza de la distante mari. Compania Indiilor Orientale a sprijinit cu toate fortele acest proiect, gratie caruia Imperiul Britanic a beneficiat in sfarsit de date exacte, in vederea proiectarii soselelor, a cailor ferate si a conductelor de alimentare cu apa dar si a hartilor necesare calcularii impozitului colonial agricol. Pe langa toate acestea, expeditia,, Great Arc, condusa de George Everest intre anii 1823-1843 a furnizat si datele necesare rezolvarii uneia dintre cele mai mari intrebari geografice: al treilea pol al lumii- Muntele Everest.

Despre inaltimea exacta a acestui,, urias s-au iscat numeroase controverse. O echipa de cercetarori italieni avansand in 1988 valoarea de 8 872 m. O alta expeditie a ajuns in 1992 la valoarea de 8. 846 m, iar o a treia masuratoare efectuata in 1999 cu ajutorul tehnologiei GPS si al aparatelor radar, car epot sesiza stancile de sub stratul de zapada, a avut ca ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Everest - Varianta 1
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 355 cuvinte
Nr caractere:
6 271 caractere
Marime:
11.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!