Evaluarea Resurselor pe Teritoriul Comunal Movileni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

I. INTRODUCERE

Studiul pedologic constituie materialul ştiinţific prin care se concretizează o cartare pedologică, activitate ştiinţifică desfăşurată în primul rând pe teren, care se ocupă cu cercetarea, identificarea şi determinarea spaţială pe hartă, plan sau cartogramă a unor unităţi de teritoriu cu soluri similare în condiţiile de mediu similare.

Teritoriul comunal Movileni este situat la aproximativ 15 km de municipiul Tecuci şi se învecinează la nord cu teritoriul cadastral Cosmeşti, la est cu teritoriul cadastral Tecuci, Drăgăneşti şi Barcea, la sud cu teritoriul cadastral Umbrăreşti, iar la vest cu judeţul Vrancea.

În faza de teren a lucrării s-au executat profile principale şi secundare.

Din profilele principale s-au recoltat probe de sol.

Probele au fost predate la laborator, unde au fost analizate urmatoarele analize:

pH - metoda potenţiometrică cu cuplu de electrozi de sticlă calomel;

carbonaţii alcalino-pământosi - metoda Scheibler;

humus - metoda Walkey-Black (modificată Gogoaşă);

azot total - metoda Kjeldahl;

fosfor mobil - metoda Egner-Riehm-Domingo;

textura - metoda Kacinsky;

densitatea aparentă - metoda cilindrilor;

sărurile solubile în extract apos 1:5.

Teritoriul comunal Movileni are o suprafaţa de 2.106,57 ha, din care (pe folosinţe):

arabil – 1.756,18 ha;

păşune - 108,45 ha;

vii - 0,73 ha;

şi:

total agricol - 1865,36 ha;

neproductiv - 189,95 ha;

total general - 2055,31ha.

II. CONDIŢII FIZICO-GEOGRAFICE

A. RELIEFUL

Teritoriul comunei Movileni este situat în Câmpia Tecuciului. În cadrul teritoriului, din punct de vedere geomorfologic, se disting două subunităţi, separate de o denivelare evidentă de relief (o ruptură), orientată N-NV=S-SE.:

1. Câmpia Tecuciului, în partea de est;

2. Lunca Siretului, în partea de vest.

Câmpia Tecuciului este o câmpie tubulară cu aspectul unui uriaş interfluviu cuprins între râurile Siret şi Bârlad. Este o câmpie netedă, caracterizată printr-o mare uniformitate a reliefului, cu o altitudinea absolută de 60-70 m.

Câmpia are o înclinare slabă de la N la S. În cadrul acestei unităţi sunt frecvente procese de sufoziune în loess, reprezentate prin mici depresiuni, care s-au format sub influenţa apelor de infiltraţie. Datorită orizontalităţii, fenomenele de eroziune sunt inexistente.

Lunca Siretului, în sectorul Movileni-Cosmesti, este asimetrică faţă de albia râului. Ea prezintă o dezvoltare mai mare pe partea dreaptă.

În vecinatatea albiei minore, lunca are aspect de luncă joasă cu braţuri părăsite, cu aluviuni recente, nisipoase sau nisipo-pietroase, fără vegetaţie sau cu vegetaţie de zăvoaie. Pe masura îndepărtarii de albia minoră, către periferia luncii, poate fi identificat un sector mai înalt, rar inundabil, în care predomină aluviunile luto-nisipo-maloase cu păşuni şi terenuri arabile, cu o adâncime a apei freatice de 2-4 m.

Contactul dintre cele două unităţi geomorfologice este reprezentat în teren de un versant abrupt, care face parte din categoria reliefului sculptural fluvio-deluvial. Este afectat de prabuşiri gravitaţionale, spălări, eroziune torenţială, fenomene active care nu permit instalarea vegetaţiei şi formarea unui tip de sol.

B.GEOLOGIA

Cele două unităţi geomorfologice au avut o evoluţie geologică deosebită. Structura geologică diferită a determinat condiţiile de pedogeneza diferite.

În sectorul de câmpie terasată solurile au evoluat pe depozite loessoide cu textura mijlocie, iar în Lunca Siretului solurile au evoluat pe depozite fluviatile cu textura medie şi grosieră. În acest sector solurile sunt neevoluate, la majoritatea profilelor fiind interceptată roca mamă, pe care s-au format solurile aluviale (pietrişuri).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evaluarea Resurselor pe Teritoriul Comunal Movileni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
29 pagini
Imagini extrase:
29 imagini
Nr cuvinte:
8 246 cuvinte
Nr caractere:
43 765 caractere
Marime:
38.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!