Previzualizare referat:

Extras din referat:

Estonia

Estonia (Eesti in estoniana) este o tara baltica in Europa cu capitala la Talin. Granita de vest a tarii o constituie Marea Baltica. In sud se invecineaza un alt stat baltic, Letonia, iar la est cu Rusia. Estonia a aderat la Uniunea Europeana la 1 mai, 2004.

Istorie

Pe teritoriul de astazi al Estoniei inca din preistorie locuiau proto-europeni, care au fost asimiliati de catre fino-ugrici. Tara a trecut printr-un vast proces de crestinizare, initiat de germani si danezi prin cateva razboaie in 1208, urmand ca aceasta sa fie cucerita in 1227. Din Evul Mediu si pana in Epoca Moderna, Estonia a fost controlata de diverse puteri nord-europene, precum Danemarca, Suedia, Polonia si in final Rusia.

Estonia si-a declarat independenta dupa invazia germana, care a urmat retragerii bolsevicilor din tara. Estonia a devenit independenta dupa ocupatia germana, in Razboiul Libertatii (24 februarie 1918). Dar a fost ocupata de Uniunea Sovietica in iunie 1940 si incorporata cu forta in august 1940. In final, a devenit independenta doar dupa dezintegrarea acestei uniuni (sfarsitul lui 1990), la data de 20 august 1991. De aceea, 20 august este o sarbatoare de stat in Estonia.

In anii 1990, Estonia s-a apropiat de Europa Occidentala, fiind legata cultural si istoric cu aceasta. A devenit membra a NATO pe 29 martie 2004 si a Uniunii Europene pe 1 mai 2004.

Geografie

Estonia este situata intre 57,3 si 59,5 grade latitudine si 21,5 si 21,8 longitudine, pe malul estic a Marii Baltice, intre Golful Finlandei si Golful Riga. Elevatie medie este de 50 de metri.

Tara este destul de saraca in resurse naturale, desi are depozite de calcar si turba. 47% din teritoriul tarii este acoperit cu padure si Estonia contine peste 1.400 de lacuri, desi majoritatea sunt foarte mici. Contine si aproximativ 1.500 de insule, cele mai mari fiind Saaremaa si Hiiumaa.

Cel mai inalt punct este Suur Munamagi in sud-estul tarii si cel mai mare lac este Lacul Peipsi, cu o suprafata de 3.555 km2.

Eesti Vabariik

(in detaliu)

Deviza nationala: Nu are

Limba oficiala

Estoniana

Capitala

Talin

Presedinte

Arnold Ruutel

Prim-ministru

Juhan Parts

Suprafata

- Total

- % apa Locul 129

45.226 km?

4.56%

Populatie

- Total (2003)

- Densitate

Locul 150

1.341.664

29.7/km?

Independenta

- Declarata

- Recunoscuta De la Rusia

24 februarie 1918

2 februarie 1920

Moneda

coroana estoniana

Fus orar

UTC +2

Imn national

Mu isamaa, mu onn ja room

Cod Internet .EE

Prefix

372

Economie

Cu un Produs Intern Brut de US$12.300 pe cap de locuitor, Estonia este cea mai bogata tara baltica si printre cele mai sanatoase economii ale noile state membre a Uniunii Europene, la care a aderat in 2004. Totusi, PIB-ul este la aproximativ 50% din media UE. Economia estoniana creste mult mai repede si decat tarile din Europa Centrala, dar mai incet decat Letonia si Lituania (fiindca este o tara mai bogata decat acestea si din cauza aceasta economia nu mai poate sustine rate de cresteri mari atat de ridicate). Estonia este bine dezvoltata tehnologic, cu un sector puternic in informatica. Nivelul de trai si salariile continua sa creasca.

Demografie

Aproximativ doua treimi din populatie este de etnicitate estoniana, ceilalti fiind din alte foste republici sovietice, mai ales Rusia. Acestia traiesc in general in capitala Talin. Este si o minoritate mica finlandeza, mai ales pe coasta de nord a Estoniei.

Limba oficiala a tarii este estoniana, care este apropiata de limba finlandeza. Limba rusa este vorbita, din cauza istoriei sovietice a tarii si a minoritatii ruse, si limba engleza este cunoscuta ca limba straina de o proportie mare a populatiei.

Majoriteatea estonienilor sunt luterani, pe cand minoriteatea rusa este ortodoxa.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Estonia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
617 cuvinte
Nr caractere:
3 233 caractere
Marime:
65.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
cultura, traditii, relif, clima, asezare
Predat:
la liceu
Sus!