Erupțiile vulcanice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Definitie:

Erupția vulcanică este una din formele cele mai cunoscute ale vulcanismului, manifestându-se printr-o eliminare în cantități foarte diferite de material provenite din camera sau rezervorul de magmă, a vulcanului.

Sub denumirea de Vulcanism se înțeleg totalitatea proceselor și fenomenelor geologice, legate de ascensiunea magmei din mantaua pământului până la suprafața scoarței terestre.

De regulă regiunile cu o activitate vulcanică sunt afectate și de mișcări tectonice, ca și cutremure, zone de subducțiune, sau Hot-Spot (zone fierbinți de exemplu în insulele Hawaii)

Prin activitatea vulcanică apar și unele transformări chimice sau termice a regiunii ca de exemplu (ape minerale, ape termale, retopirea unor roci deja existente (formarea de roci magmatice), magma fiind înmagazinată în așanumită cameră sau rezervor de magmă care va fi alimentată cu magmă proaspătă din adâncime printr-un canal îngust de legătură.

Produsele proceselor vulanice (erupției) pot fi:

1. solide ca: bombele vulcanice (fragmente peste 64 mm de lavă solidificată ce pot atinge o dimensiune de mai mulți metri cubi), lapilii (fragmente între 2 - 64 mm) și cenușa vulcanică (particule sub 2mm).

2. lichide ca: lava (magma ajunsă la suprafață), lahar (curent noroios), geysir (izvoare fierbinți ce izbucnesc din pământ ca fântâni arteziene), maare (lacuri circulare vulcanice)

3. gaze: gaze vulcanice, fumarole (emanații vulcanice cu vapori de apă și sulf).

4. sau forme mixte cu scurgeri de piroclaste, echivalentul magmei în adâncime sunt plutonitele (roci magmatice de adâncime formate la presiuni și temperaturi ridicate).

Vulcanii sunt rezultatul proceselor geodinamice ale vulcanismului, ce au loc și pe celelalte corpuri din sistemul solar, nu numai pe pământ, ca vulcanii cunoscuți pe lunile planetelor (Io - satelitul lui Jupiter sau Triton - satelit al lui Neptun) sau vulcanii stinși de pe planetele Marte și Venus.

Activitatea vulcanilor pot produce catastrofe naturale semnalate în istorie, sau pot influența clima pământului prin cantitățile mari de gaze și cenușă vulcanică produsă de vulcanii activi.

În același timp activitatea vulcanică are și efecte pozitive prin crearea unor soluri fertile, prin rocile nou formate din care rezultă materiale de construcție; de asemenea energia geotermică este tot mai folosită la încălzire, sau vulcanii sunt atracție turistică.

Un produs de asemenea important al vulcanismului sunt mineralele utile importante mineritului.

O zecime din din populația globului terestru trăieste în zona de influență a vulcanilor activi. Obsevatoarele țin sub supraveghere permanentă acești vulcani activi, înregistrând și analizând activitatea lor, aceste date servind în prognoza activității vulcanului și alarmă în cazul unei erupții probabile.

Clasificari:

- După perioada de formare:

- vulcani tineri

- vulcani bătrâni

- După activitate:

- vulcani activi, care continuă să erupă (ca. 600[2])

- vulcani inactivi (stinși), a căror activitate a încetat cu milenii în urmă.

- După tipul de manifestare a erupției:

- de tip islandic, cu erupții liniare de lave fluide, fără explozii

- de tip hawaian, cu erupții centrale liniștite de lave fluide

- de tip strombolian, cu erupții de lave fluide și explozii ritmice de gaze

- de tip vulcanian, cu erupții de lave vâscoase care, după consolidarea în coșul vulcanic, vor fi expulzate sub formă de cenușă și bombe vulcanice prin explozii puternice ale gazelor

- de tip peleean, cu erupții de lavă vâscoasă care se rifică de forma unui stâlp

- de tip Bandai-San, la care exploziile foate puternice aruncă în aer vechiul aparat vulcanic.

Observații:

UNIVERSITATEA DUNAREA DE JOS GALATI

FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTREAREA AFACERILOR

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eruptiile Vulcanice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 102 cuvinte
Nr caractere:
6 126 caractere
Marime:
14.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!