Erupții vulcanice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Desi nu mai sunt de mult chiar atat de ,,imprevizibili ",majoritatea lor fiind chiar foarte atent supravegheati, mai multi vulcani de pe tot Globul au continuat sa se manifeste si in acest an.Ce-i drept, nu chiar atat de violent, dar prezenta lor ,,fierbinte" s-a facut simtita atat in Centura de Foc a Pacificului sau in Japonia,cat si in Antile, Reunion, Islanda sau Italia. Fiecare vulcan are caracteristicile sale. Dupa tipurile de eruptie,adica dupa violenta lor, vulcanologii ii clasifica pe o scara de la 0 la 8,numita ,,VEI" (Volcanic Explosivity Index) - un ,,indice de explozivitate".

Prezentarea unor eruptii mai importante ale acestui an :

Piton de la Fournaise

Vulcanul de pe insula Reunion, apartinand Frantei, are la activul sau nu mai putin de o suta de eruptii in ultimii 300 de ani, varsta sa fiind apreciata la 530.000 de ani.Vulcanul s-a manifestat si in septembrie1999, cand doua fantani de lava au tasnit pana la inaltimea de 50 m, iar scurgerea de lava s-a intins pe circa 500 m pe falancul sau sudic.La 8 februarie 2000, a venit randul flancului nordic sa fie acoperit din nou de lava, ocazie cu care s-au deschis cinci noi guri,din care lava s-a prelins in doua directii.

Mayon

Cel mai activ dintre vulcanii filipinezi - Mayon - 2462 m),din partea de sud est a insulei Lucon,a erupt din nou anul acesta, la 6 ianuarie, cand valurile de lava s-au scurs pe pantele sale, cu o viteza de circa 80 km/h.Din interiorul vulcanului au fost proiectate in aer pietre de marimea unei case,iar panasul sau de cenusa s-a ridicat pana la altitudina de 11 km! Tot in 2000, in cursul lunii martie, mai bine de 80.000 de persoane au trebuit sa fie evacuate din zona.

Hekla

Pentru locuitorii din Islanda, Hekla (1491 m) reprezinta ,,portile iadului".Din anul 900 si pana astazi vulcanul a cunoscut peste 20 de eruptii ; cea mai recenta de la 26 februarie 2000

, s-a caracterizat printr-o mare tramba de vapori,care s-a ridicat pana la inaltimea de 15.000 m

, urmata de un fluviu de lava,ce s-a raspandit pe o intindere de mai multi kilometri, cu viteza de inaintare de 1 m/minut.Nu s-au inregistrat victime, locurile din preajma sa fiind nelocuite.

Etna

Cu omedie de 15 eruptii pe secol, Etna (3350 m), din Sicilia(Italia), este cel mai mare vulcan din Europa. In 2000 el a erupt mai intai la 3 februarie, iar apoi la sfarsitul lunii octombrie.Din fericire,in ciuda scurgerilor de lava, nici una dintre zonele locuite na a avut de suferit.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eruptii vulcanice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
566 cuvinte
Nr caractere:
2 939 caractere
Marime:
8.64KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
vulcani, eruptii
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!