Energia din Sursele Regenerabile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Energia din sursele regenerabile

1. Introducere

Resursele naturale regenerabile sunt constituite din: apă;aer; sol;floră;faună;energie solară; energie eoliană;energie a mareelor .

Între resursele componente ale resurselor regenerabile există interacţiuni naturale puternice, astfel că, orice intervenţie antropică asupra uneia sau alteia induce inevitabil consecinţe şi asupra celorlalte.Utilizarea acestor resurse este practicată într-o manieră complexă şi coordonată, pentru realizarea simultană a mai multor scopuri. Aplicarea unor metode distructive pot provoca anumite schimbări ireversibile ale resurselor naturale, modificand chiar caracterul lor "regenerabil".

Factorul principal care transformă, aproape total şi ireversibil, resursele naturale regenerabile în resurse neregenerabile, este poluare.

Energia regenerabilă foloseşte resurse naturale precum soarele, vântul, ploaia, valurile, biomasa şi căldura geotermală. Uniunea Europeană foloseşte energia regenerabilă în proporţie de 8,5% din totalul de energie (procentul variază în statele membre de la 0% - Malta - până la 39% - Suedia).

In ultimele decenii, stilul nostru de viata si prosperitatea crescanda au avut un efect profund asupra sectorului energetic, schimband într-o maniera considerabila modul in care privim problema energiei. Cererea crescandă de energie, saltul preturilor la petrol, rezervele nesigure de energie si teama de incalzirea globala ne-au deschis ochii asupra faptului ca energia este un produs ce nu mai poate fi considerat de la sine inteles. Liderii Uniunii Europene s-au angajat, asadar, sa creasca utilizarea energiei regenerabile, energie care sa înlocuiasca combustibilul fosil, sa diversifice rezervele de energie si sa reduca emisiile de dioxid de carbon. Cresterea investitiilor in energie regenerabila, in eficienta folosirii energiei si in noi tehnologii contribuie la asigurarea unei dezvoltari durabile si la o mai mare sigurantă a rezervelor si ajuta la crearea unor noi locuri de munca, stimuleaza cresterea economica, creeaza o mai mare competitivitate si incurajeaza dezvoltarea rurală. Un cadru legislativ cuprinzator este necesar pentru promovarea si utilizarea energiei regenerabile, deoarece numai un astfel de cadru poate oferi stabilitatea pe termen lung de care are nevoie comunitatea de afaceri pentru a lua decizii rationale de investitii în sectorul energiei regenerabile si pentru a deschide drumul Uniunii Europene catre un viitor energetic mai curat, mai sigur si mai competitiv.

2. Context

Energia regenerabila are o contribuţie importanta la indeplinirea consumul de energie electrica, cu o cota de 14% în 2005. Cu toate acestea, aceasta cota a crescut doar putin din 1990, moment in care aceasta a fost de aproximativ 12%, in ciuda cresterii in mod substantial in termeni absoluti. Productia de energie electrica regenerabila a crescut cu 48% în perioada 1990 - 2005 - mai rapid decat cresterea in consumul total de electricitate (o creştere de 24% in aceeasi perioada). In medie, cota hidrologica mare in consumul brut de energie electrica a scazut incepand cu anul 2001, ca urmare a precipitatiilor mai mici. Această reducere a fost mai mult decat compensata de creşterea in alte surse regenerabile. O creştere puternică in productia de energie electrica, se poate observa pentru energia eoliena, fotovoltaica şi biomasa. Energia hidroenergetica domina inca productia de surse regenerabile de energie electrică in majoritatea statelor membre, cu o cota de circa 2 / 3 in UE(27 state)în 2005. La aceasta se adauga putin peste 17% provenind din biomasă şi deşeuri, 15% de la vânt şi restul de la apele geotermale (1,2%), şi solare (0,3%).

Fig. 1: Ponderea de energie electrică din surse regenerabile în consumul brut de energie electrică în UE-27 în 2005 (şi 2010, obiectivele orientative)

In ianuarie 2007, Comisia Europeana a inaintat o propunere integrata cu privire la energie si la schimbarile climatice, care facea referire la problemele legate de rezervele de energie,de schimbarile climatice si de dezvoltarea industriala. Doua luni mai tarziu, sefii de stat europeni au aprobat acest plan si au convenit asupra unei Politici Energetice pentru Europa.Planul preconiza urmatoarele:

• Cresterea cu 20% a eficientei energetice

• Reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera

• Atingerea unei proportii de 20% a energiei regenerabile în consumul total de energie al UE pana în 2020

• Atingerea unei proportii de 10% a biocombustibililor în consumul total de combustibil pentru autovehicule pana în 2020

• Aceste obiective sunt foarte ambitioase: astazi, energia regenerabila reprezintă numai 8,5% din totalul de energie. Pentru ca această proporție să atingă 20% în 2020, va fi nevoie de eforturi sustinute in toate sectoarele economice si in toate statele membre.

Este necesara o abordare europeana pentru a garanta ca efortul atingerii proportiei de 20% este repartizat echitabil intre statele membre. Mai mult decat atat, trebuie sa existe o siguranta a investitorilor cu privire la obiective si la drumul care trebuie urmat.

2. Propunerea comisiei

Scopul acesteia a fost acela de a stabili obiective nationale cu privire la energia regenerabila care sa contribuie la atingerea obiectivului comun obligatoriu:o proportie de 20% a energiei regenerabile în consumul total de energie în 2020 si o proportie de 10% a biocombustibililor în transporturi.

Energia regenerabila implică trei sectoare: energia electrica, încalzirea si racirea si transporturile. Statele membre vor decide cu privire la contributiile acestor trei sectoare în atingerea obiectivelor nationale, alegand mijloacele cel mai bine adaptate situatiei statului respectiv. De asemenea, statele membre vor avea posibilitatea de a-si indeplini obiectivele sustinand dezvoltarea energiei regenerabile în alte state membre sau in tari terte.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia din Sursele Regenerabile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 520 cuvinte
Nr caractere:
20 805 caractere
Marime:
101.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!