Previzualizare referat:

Extras din referat:

In Elvetia domina muntele. Elvetia este cea mai inalta tara europeana, adica are cea mai mare altitudine medie. Asezata in centrul Europei, este o tara continentala fara iesire la mare. Peste trei sferturi din teritoriu este ocupat de munti: Muntii Alpi aflati in partea centrala si de sud a tarii, si Muntii Jura, situati in partea de nord-vest. In timp ce Alpii sunt foarte inalti, cu virfuri inalte, cu ghetari si zapezi permanente, Muntii Jura (padure in limba celtica) sunt mult mai scunzi si, dupa cum le spune si numele, acoperiti cu paduri.

Relieful inalt este elementul natural care a determinat o raspandire ilegala a populatiei in teritoriu. Pod. Elvetiei este cea mai populata regiune. Majoritatea elvetienilor traiecs la oras, dar nici un oras nu are o populatie mai mare de 500. 000 de locuitori. Berna, orasul capitala, este pe locul 4 ca marime dupa Zurch, Basel si Geneva. Elvetia este tara cu 4 limbi nationale: germana, franceza, italiana si recto-romana care este vorbita numai de 1% din elvetieni. Primele 3 limbi sunt oficiale ceea ce inseamna ca toate legile tarii sunt publicate in cele 3 limbi. Cea mai numeroasa etnie este cea vorbitore de lb. Bermana, astfel ca ziarele si cartile se tiparesc in lb. gErmana. In emisiunile de radio si televiziune, piesele de teatru si slujbele bisericesti se foloseste lb. Germana. Elvetia este o tara saraca in resurse minerale, dar cu o economie foarte prospera si cu unul dintre cele mai ridicate standarte de viata. Principala resursa nat. este energia apelor, iar sarea, rocile de constructie sunt principalele resurse minerale exploatate. Majoritatea covarsirilor a veniturilor tarii este adusa de turism si activitatea bancara. Cele mai renumite statiuni turistice sunt: Davos, Gstaad si St. Moritz. Annual, Elvetia este vizitata de peste 11 mil. de turisti care vin sa faca ski si alte sporturi de iarna Marile lacuri si sporturi nautice sunt o alta atractie turistica. Elvetia si-a creat o industrie foarte moderna, care consuma putine materii prime, dar creeaza produse de inalta precizie: ceasuri, aparate optice, aparate electrice si electronice. In acelasi timp industriile elvetiene sunt nepoluante, deoarece functioneaza pe baza curentului electric obtinut la randul lui, prin metode nepoluante, deoarece functioneaza pe baza curentului electric obtinut la randul lui, prin metode neloluante in hidrocentrale si centre nucleare. Industrie alimentara este specializata in producerea ciocolatei si a branzeturilor. Elvetia este renumita si pentru produsele farmaceutice. Intreaga retea de cai ferate este electrificata. Legatura feroviara intre Franta si Italia se face trecand prin Elvetia.

Pentru a se putea trece peste Alpi, in tarile vecine s-au construit mai multe tuneluri. Tunelul Simplon (20 km lungime) leaga Elvetia de Italia. Soselele urca pana la altitudini foarte mari, unde se afla statiuni turistice. Basel este port fluvial, iar la Zurich si Berna sunt cele mai mari, unde se afla statiuni turistice. Basel este port fluvial, iar la Zurich si Berna sunt cele mai mari ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elvetia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
814 cuvinte
Nr caractere:
4 114 caractere
Marime:
171.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
elvetia, geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!