Elemente de dinamica populației

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Orasul Roman COnsideratii istorico-geografice cu privire speciala asupra elementelor de dinamica si structura populatiei Consemnat pentru prima data, alaturi de Piatra Neamt, in Letopisetul Novgorodului (document extern, in general acceptat ca fiind datat 1387-1392), Romanul are o vechime mai mare, dezvoltandu-se la confluenta raurilor Moldova si Siret.

Considerat unul dintre cele mai importante centre medievale din Moldova, Romanul este mentionat intaia oara, intr-un document intern, la 30 martie 1392. Este vorba de un hrisov de danie al lui Ionas Viteazul, care a fost scris in cetatea noastra, a lui Roman Voievod (U nasem gorod ot Romanorum voevoda). Unele studii arata ca numele orasului a fost preluat de la numele voievodului Roman I Musat (1392-1394), considerat ca fiind intemeietorul acestuia, desi exista probe materiale care sa ateste existenta curtii de la Roman inca de pe vremea lui Petru I Musatinul.

Destinata unor scopuri defensive, cetatea a oferit protectie mestesugarilor si negustorilor urbei, activitatea acestora ducand la afirmarea orasului ca important centru atat economic cat si cultural.

Intemeierea in 1408, de catre Alexandru cel Bun, a unei episcopii, aproape egala ca grad cu cea din Suceava, a condus la sporirea importantei politice, militare si administrative a Romanului.

Importanta acestei asezari medievale reiese si din faptul ca, la acea data Romanul era capitala Tarii de Jos, de unde si denumirea de Targul de Jos. Romanul apare mentionat in Lista oraselor romanesti, intocmita intre 1387 si 1392, ceea ce denota ca exista ca asezare oraseneasca anterior acestei date. Acest fapt este atestat si de pecetea orasului scrisa in limba latina, dar si de statisticile armenilor din Roman, care ar fi cumparat prima lor biserica de lemn - de la sasi - in anul 1335 (C. C. Giurescu 1967). Dupa cum mentioneaza uricul din anul 1392, ctitorul cetatii Romanului a fost domnitorul Roman Voda Musat. Urme ale acestei cetati au fost descoperite pe terasa unde se afla actualul parc zoologic al orasului.

In jurul cetatii s-a dezvoltat orasul, avand o viata economica intensa, bazata pe mestesuguri si comert. Tot pe aici treceau caravanele cu marfuri dinspre Marea Neagra si Polonia.

Desi cercetarile, chiar de suprafata, sunt ingreunate de numarul mare de constructii, precum si de fragmentarea suprafetelor de teren, au fost descoperite si cercetate, incomplet, peste 40 de asezari din epoci diferite pe cuprinsul orasului.

La acestea se adauga si numarul mare al celor descoperite in imediata lui apropiere.

Pentru paleolitic consemnam identificarea a doua asezari, din neolitic doua, din epoca bronzului una, din prima epoca a fierului, varsta Hallstatt cinci, din perioada corespunzatoare provinciei romane Dacia cincisprezece, din secolul IV sapte, din secolul V una, la care se adauga peste paisprezece puncte cu descoperiri din perioada medievala.

Cele mai vechi urme de viata descoperite pe raza ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Elemente de dinamica populatiei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 650 cuvinte
Nr caractere:
17 948 caractere
Marime:
26.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
populatie, demografie
Predat:
la liceu
Sus!