Previzualizare referat:

Extras din referat:

Egiptul este o tara araba din nordul Africii si din Orientul Mediu, limitata la nord de Marea Mediterana, la est de Fasia Gaza, de Israel, de Golful Aqaba (prin intermediul caruia are contact cu Iordania si cu Arabia Saudita) si de Marea Rosie, la sud de Sudan iar la vest de Libia. Capitala sa este Cairo.

Misr, numele arabic oficial al Egiptului, este de origine Semitica, insemnand probabil o tara sau un stat. Numele Egipt isi are originea in latinul Aegyptus derivat din cuvantul grecesc antic pt aiguptos, care la randu-i este derivat din antica fraza egipteana hwt-k3-pth (Hut ka Ptah), numele unui templu al zeului Ptah la Memphis.

Regularitatea si bogatia revarsarilor Nilului, precum si o oarecare izolare determinata de deserturile din est si vest, au condus la dezvoltarea uneia din cele mai importante civilizatii ale antichitatii. Primul regat unit a fost fondat de regele Menes, pe la 3200 i. Ch, fiind stapanit de numeroase dinastii aproape trei milenii. Sub conducerile faraonilor Tutmes si Ramses, prin cucerirea Africii si Asiei, Egiptul devine un imperiu. Ultima dinastie nativa, a cazut sub dominatia persanilor, in 595 i. Ch. si cucerit apoi de Alexandru cel mare in 320 i. Ch Pe langa capitala Cairo, alte orase importante ale Egiptului sunt Alexandria, al-Mansurah, Aswan, Asyut, El-Mahalla El-Kubra, Giza, Hurghada, Luxor, Kom Ombo, Port Safaga, Porto Said, Sharm el Sheikh, Shubra-El-Khema, Suez si Zagazig.

Pe teritoriul Egiptului se intind si parti din desertul Sahara si desertul Libian. Aici se gasesc oaze, printre care se afla Bahariya, Dakhleh, Farafra, Kharga sau Siwa.

Egiptul se invecineaza cu Libia la vest, cu Sudanul la sud si cu Israelul la nord-est. Tara controleaza canalul Suez, care leaga Mediterana de marea Rosie.

Rolul important pe care il are Egiptul in geopolitica vine de la pozitia sa strategica ca punte terestra intre Africa si Asia, si ca punct de trecere intre Marea Mediterana si oceanul Indian.

Economie Economia Egiptului este dependenta in principal de agricultura, media, exporturile de petrol, turism si de cei peste 5 milioane de egipteni care lucreaza in strainatate, preponderent in Arabia Saudita, Golful Persic si Europa.

Construirea barajului de la Aswan in 1971 si a lacului Nasser rezultat in urma acestuia au alterat pozitia Nilului in agricultura si ecologia Egiptului. O populatie in continua crestere (cea mai mare din lumea araba), teren arabil limitat si dependenta de Nil determina suprataxarea resurselor si stres social.

Guvernul a incercat sa pregateasca economia pentru noul mileniu prin reforme economice si investitii masive in comunicatii si infrastructura, finantate cu fonduri americane. Egiptul este cel de-al doilea beneficiar de asemenea fonduri din partea Statelor Unite dupa Israel. Conditiile economice incep sa se imbunatateasca considerabil dupa o perioada de stagnare datorita adoptarii unor politici liberale de catre guvern cat si datorita veniturilor din ce in ce ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Egipt - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
551 cuvinte
Nr caractere:
2 822 caractere
Marime:
86.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
egipt, geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!