Efectele Nocive ale Poluării la Nivelul Sănătății Oamenilor și Mediului Înconjurător

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Această lucrare este menită sa scoată în evidenţă principalele consecinţe ale poluării aerului, atât la nivel naţional cât si la nivel mondial.

Aerul este factorul de mediu care constituie cel mai rapid suport ce favorizează transportul poluanţilor în mediu. Poluarea aerului are multe şi semnificative efecte adverse asupra sănătăţii populaţiei şi poate provoca daune florei şi faunei în general.

Din aceste motive ar trebui să acordăm o atenţie deosebită activităţii de supraveghere şi de îmbunătăţire a calităţii aerului. Calitatea aerului este determinată de emisiile în aer provenite de la sursele staţionare şi sursele mobile ( traficul rutier) , cu preponderenţă în marile oraşe , precum şi de transportul poluanţilor la lungă distanţă. Respectand criteriile de clasificare impuse de Uniunea Europeană, pe teritoriul României, in cadrul Sistemului naţional de evaluare şi gestionare integrată a calitaţii aerului, au fost stabilite 11 aglomerări pentru evaluarea şi gestionarea calităţii aerului, respectiv: Bucureşti, Craiova, Piteşti, Ploieşti, Constanţa, Brăila - Galaţi, Iaşi, Baia Mare, Cluj Napoca, Timişoara şi Braşov şi 8 zone pentru gestionarea calităţii aerului conform prevederilor OM nr. 745/2002. Învelişul gazos reprezentat de atmosfera terestră constituie unul dintre factorii esenţiali ai existenţei vieţii pe pământ. Aerul care nu conţine particule solide sau lichide în suspensie şi nici gaze diferite de cele care îl compun se numeşte “aer curat”. Atmosfera poate fi afectată de o multitudine de substanţe solide, lichide sau gazoase. Potenţial, poluarea aerului este cea mai gravă problemă, întrucât are efecte pe termen scurt, mediu şi lung. Pe termen scurt şi mediu poluarea are efecte de natură să pună în pericol sănătatea oamenilor, să dăuneze ecosistemelor şi să producă pagube economice. Pe termen lung poluarea produce modificări asupra mediului prin: efectul de seră, ploi acide, distrugerea stratului de ozon.

În următoarele capitole vor fi prezentate principalele aspecte şi consecinţe ale poluării la nivelul ţării noastre cât si la nivel de Planetă, cum influenţeaza aceasta viaţa si bunul mers al evenimentelor, precum si schimbările de climă apărute.

Capitolul 1

Definirea poluării şi factorii determinanţi

Poluarea atmosferică reprezintă contaminarea atmosferei cu deşeuri gazoase, lichide sau solide sau cu produse care pot periclita sănătatea oamenilor, a animalelor şi a plantelor. Se vorbeşte despre poluarea atmosferică atunci când una sau mai multe substanţe sau amestecuri de substanţe poluante sunt prezente în atmosferă în cantităţi sau pe o perioadă care pot fi periculoase pentru oameni, animale sau plante şi contribuie la punerea în pericol sau vătămarea activităţii sau bunăstării persoanelor” (Organizaţia Mondială a Sănătăţii O.M.S.). Printre poluările atmosferice naturale se numără polenul plantelor şi florilor care provoacă alergii. Substanţele poluante din atmosferă sunt substanţe gazoase, lichide sau solide, care le modifică compoziţia. Gazele sunt substanţe care, în condiţii normale sunt în stare gazoasă, lichefiindu-se la temperatura joasă (condensare), de exemplu CO2, SO2, ozonul. Emisiile sunt substanţe eliberate în atmosferă de către uzine.

Aceste substanţe se răspândesc pretutindeni, căzând din nou sub forma de particule şi mai fine decât poluarea atmosferică măsurabilă în locurile de emisie. Fixarea unei valori limită se fondează pe criteriile calităţilor aerului, a parametrilor măsuraţi, a căror interpretare variază de la o ţară la alta. Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte poluarea aerului prin prezenţa unei substanţe străine, care poate avea efecte nocive sau poate produce direct sau indirect alterarea sănătăţii omului. Poluarea poate fi simplă când este cauzată de un singur poluant, sau mai frecvent complexă cum se întâlneşte în apropierea întreprinderilor industriale sau în zone urbane aglomerate şi cu circulaţie intensă de autovehicule.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele Nocive ale Poluarii la Nivelul Sanatatii Oamenilor si Mediului Inconjurator.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
5 325 cuvinte
Nr caractere:
28 298 caractere
Marime:
229.01KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Cristina Gheorghe
Sus!