Diversitatea Bioclimatelor din România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Scopul acestui proiect este de a analiza resursele si restrictiile bioclimatice ale întregului teritoriu al României; organizarea unui laborator de cercetari bioclimatice si dezvoltarea unor centre regionale de cercetari bioclimatice la universitatile din Iasi, Constanta, Timisoara, Cluj-Napoca si Brasov; influenta bioclimatelor asupra desfasurarii activitatilor turistice.

Rezumatul proiectului

Omul societatii moderne, supus unui ritm de viata mult mai alert decat generatiile precedente, solicitat in activitati tot mai complexe si bazate pe informatii a caror bogatie creste extrem de rapid, trebuie sa faca fata si unei responsabilitati asupra careia medicina actuala insista tot mai mult: raspunderea fata de propria sanatate. In acest sens, o importanta deosebita revine cunoasterii mediului fizic ambient, a influentelor sale asupra organismului, a interrelatiilor intre factorii climatici si biologici, a posibilitatilor si modalitatilor de evitare a influentelor nefavorabile ale variatiilor componentelor mediului fizic ambient climatic sau microclimatic.

Proiectul de fata îsi propune sa realizeze, printr-o colaborare efectiva a mai multor specialisti din domeniul climatologiei si nu numai, o ampla analiza a resurselor si restrictiilor bioclimatice ale întregului teritoriu al României, dar sa si puna bazele si in acelasi timp sa dezvolte un laborator de cercetari bioclimatice, sustinut de centre de cercetare regionale, care sa efectueze observatii si masuratori ale unor parametri meteorologici/climatici si bioclimatici si sa difuzeze informatiile obtinute prin prelevari si prelucrari computeriale, pe o pagina web proprie, pentru uzul direct al publicului interesat.

Se va aprofunda si detalia cunoasterea rolului pe care îl joaca diferitele caracteristici climatice si clima în ansamblul ei, ca cea mai variabila componenta a mediului, asupra ansamblului starii de sanatate a populatiei României, cu preocuparea expresa de a identifica cât mai exact posibil, influenta factorilor respectivi asupra dezvoltarii turismului.

Cercetarea propusa prin proiectul de fata este interdisciplinara, abordând probleme situate la interferenta dintre climatologie, medicina si turism, permitând astfel o analiza complexa, profesionala, din cele trei directii.

Pentru a realiza o astfel de cercetare, proiectul de fata îsi propune 12 obiective. Atingerea obiectivelor formulate va fi realizata de catre membrii echipei de cercetare, pe baza prelevarii, prelucrarii si interpretarii unui foarte mare volum de date climatice, de mediu si de sanatate; pe baza efectuarii de observatii vizuale si instrumentale în teren, pe baza unor sondaje sociologice în teren, etc.

Descrierea proiectului

Stadiul actual al cunoasterii in domeniu pe plan national si international

In Romania cercetari stiintifice asupra climatoterapiei au aparut relativ tarziu, in perioada interbelica si l-au avut ca prim autor pe Alexandru Saabner Tudori care a efectuat primele observatii de acest gen in zona litorala. Cercetarile privind locul si importanta bioclimatului marin al litoralului roman au inceput odata cu infiintarea primelor sanatorii. Au fost efectuate cercetari de catre medici romani, care au contribuit la ameliorarea starii de sanatate a copiilor tuberculosi, rahitici sau reumatici, veniti la cura pe litoral. Cercetarile efectuate in prima jumatate a sec XX in Romania au fost cunoscute si peste granite prin congrese de balneologie si talasoterapie. Rezultatele au permis ca, dupa anul 1946, profesorul M. Sturza sa traga o serie de concluzii privind caracteristicile bioclimatelor cu efect terapeutic ale Romaniei si sa stabileasca indicatiile de cura. Aceste concluzii sunt si astazi de actualitate, fiind confirmate pe rand prin rezultatele cercetarilor de climatoterapie care le-au continuat pe cele efectuate de profesorul Sturza si inaintasii sai, de catre doctor Maria Modval, climatologul Stefan Pascu si altii care le-au urmat acestora.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diversitatea Bioclimatelor din Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 022 cuvinte
Nr caractere:
13 080 caractere
Marime:
16.77KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Dimitriu Radu
Sus!