Disparități economico-geografice America de Nord versus America de Sud

Previzualizare referat:

Extras din referat:

- Prezentare generală

Adesea cele mai multe persoane atunci când vorbim despre continentul American se gândesc în primul rând la Statele Unite ale Americii.

Totuşi America este un continent unitar, în ciuda conexiunii limitate dintre cele două blocuri majore de Nord şi Sud. Argumente în favoarea acesteia:

1. - tendinţe migratorii foarte accentuate ale populaţiei latino-americane spre Nord, îndeosebi spre SUA

2. - particularităţile reliefului - prezintă o similaritate accentuată între părţile de N şi de S, în V se desfăşoară lanţuri muntoase, în E structurile precambriene sub forma scuturilor, în centru mari bazine de sedimentare

Dimensiunile continentului American

Suprafaţa totală depăşeşte 42 mil km², având locul 2 pe glob. America de Nord are o suprafaţă de 23,5 mil km² (56% din toata suprafata), America de Sud 18,2mil km², America Centrală 967 000km²

America de Nord cuprinde următoarele ţări:

1. Canada, capitala Ottawa, este a doua țară ca suprafață din lume.

Ocupă o poziție aparte între țările puternic dezvoltate. Este pe locul 2 mondial la producția de grîu și cereale. Producția mare de materii prime și gradul de dependență față de SUA în privința legăturilor comerciale asigură o parte din proveniența capitalului pentru Canada. Se află printre primii producători mondiali de energie electrică, fiind printre primele în hidroenergie.

2. Statele Unite ale Americii (SUA), capitala Washington, este împarțită în 50 de state și un district federal,Columbia.SUA are o economie complexă, diversificată, modernă, fiind în continuare cea mai puternică țară dpdv economic. Se remarca în domenii precum aeronautica, informatica, cercetări spațiale. SUA are printre cele mai mari megalopolisuri din lume precum Boswash (Boston-Washington), Chippits (Chicago-Pitsburg), Sansan (San francsco-San diego).

3. Mexic cu capitala Ciudad de Mexico

În America de Sud întâlnim următoarele ţări:

1. Argentina, cu capitala la Buenos Aires, este unul dintre cei mai mari producători și exportatori mondiali de carne, brînzeturi, grîu, soia, lînă și vinuri totodată dispunând de resurse de subsol.

2. Brazilia, capitala fiind Brasilia, este cea mai dezvoltată țară latino americană din punct de vedere economic( a doua putere industrială din America şi a zecea din lume). Aceasta dispune de un potențial uriaș uman și natural. Brazilia se află printre principalii producători și exportatori mondiali la: lemn, minereuri de fier, bauxită, staniu, mangan și aur; se află în creştere exploatarea petrolului și a gazelor naturale. Brazilia este unul dintre cei mai mari producători mondiali de trestie de zahăr si cafea.

3. Venezuela, capitala la Caracas, se bazează pe exploatarea și prelucrarea petrolului, care asigură 30% din PIB; dispunînd totodata și de mari rezerve de gaze naturale. Această țară este un mare exportator de aluminiu.

4. Bolivia ( capitala: La Paz)

5. Chile (capitala Santiago de Chile)

6. Columbia (capitala: Bogota)

7. Ecuador (capitala: Quito)

8. Guyana (capitala: Georgetown)

9. Paraguay (capitala: Asuncion)

10. Peru (capitala: LimaI)

11. Uruguay (capitala: Montvideo)

12. Surinam (capitala: Paramaribo)

- Caracterizarea regiunilor America anglo-saxonă și America Latină

Un criteriu politic, economic și cultural complex este de obicei folosit pentru a clasifica regiunile geografice. Regiunile se deosebesc prin mărime, populație și gradul de dezvoltare. Unele regiuni sunt reprezentative pentru recenta industrializare, ca de exemplu Asia de Sud-Est; altele sunt reprezentative din punct de evedere al supremației economice(America de Nord), iar cele precum Europa estică și Uniunea Sovietică pentru transformările profunde și radicale din ultimul timp. În urma analizării la scară macro, cel mai important criteriu este funcționarea generală, pe locul doi fiind unicitatea și omogenitatea.

Tipologia principalelor regiunii ale lumii se bazează pe un indicator macro economic - produsul intern brut - care delimitează opt regiuni: America de Nord, America Latină, Europa Vestică, Europa de Est și Federația Rusă, Africa de Nord și Asia de Sud-Vest, Africa Sub-Sahariană, Asia Pacifică și de Sud-Est, Australia.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Disparitati Economico-Geografice America de Nord versus America de Sud.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 561 cuvinte
Nr caractere:
17 594 caractere
Marime:
31.03KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!