Diminuarea Stratului de Ozon

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"gaura" reprezinta o zona in care concentratia de ozon este mai mica decat cea normala.

Ce este ozonul

Ozonul este o molecula simpla, constituita din trei atomi de oxigen-O3. Concentratia sa maxima se afla la aproximativ 30 Km inaltime, in stratul atmosferei care poarta numele de stratosfera. Acolo, ozonul este dispus in asa numita << patura de ozon >>. Rolul acestei paturi este esential pentru mentinerea vietii pe pamant, ea filtrand razele ultraviolete (UV) venite de la soare, dintre care cele mai periculoase sunt radiatiile ultraviolete B (UVB).

Cum este afectata patura de ozon

In 1974, doi oameni de stiinta americani au descoperit ca substantele chimice numite clorofluorocarburi (CFC), pot distruge molecula de ozon. De atunci, s-a demonstrat ca CFC si alte substante chimice distrug stratul de ozon al Terrei cu consecinte foarte grave asupra sanatatii si vietii, in general.

CFC au fost produse pentru prima oara in anul 1900. Incepand cu 1930, acesti compusi au inceput sa fie fabricati la scara industriala ca agenti de racire. Inaintand in timp, s-au gasit aplicatii ale CFC pentru spalarea materialelor plastice, a metalelor si a componentelor electronice, ca propulsori in spray-uri, agenti de spumare pentru spume industriale si poliuretani. Avantajele lor sunt incontestabile: nu sunt toxice pentru oameni, sunt neinflamabile, usor solubile, au pret scazut de productie. Astfel s-a ajuns ca productia anului 1986 sa fie de 1.209 milioane tone CFC.

Distrugerea ozonului este un proces extrem de complex. CFC si celelalte substante implicate in distrugerea paturii de ozon scapa din sistemele de racire ale frigiderelor, congelatoarelor si aparatelor de aer conditionat iesite din uz, din spray-urile care folosesc drept propulsor freonul, din procesele de fabricatie a spumelor industriale si

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Diminuarea Stratului de Ozon.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
678 cuvinte
Nr caractere:
3 979 caractere
Marime:
9.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
poluare, mediu, oxigen, industrie
Predat:
la liceu
Profesorului:
Anastasiu Ion
Sus!