Deșertul Namib

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In diadectul Nama, Naib inseamna vast, atribut care, pe langa varsta circa 20 milioane de ani si nivelul precipitatiilor maxim 50 ml de apa/an defineste desertul african, intr-o epoca a diminuarii, pana la anulare, a spatiului care desparte oamenii.

Desertul Namub ocupa o fasie de pamant lunga de aproximativ 1930 km si lata de 100-160 km, reprezentand campia litorala a Namibei, fosta Africa de sud-vest. Extremitatea de nord a desertului, cunoscuta an teritoriul Angolei.

Renumele zonei se datoreaza frecventelor naufragii an apele reci si inselatoare ale Atlanticului, din apropierea coastei. Cel putin 50 de zile pe an o buna parte din zona de coasta este acoperita de o ceata densa, laptoasa, produsa de vaporii de la suprafata oceanului ce vin in contact cu aerul rece, care insoteste curentul Benguelei. In mare majoritate, vasele de pescuit sunt primele care ajung sa esueze in aceasta zona a mortii. Pe putin supravietuitorii ii asteapta o soarta cruda: sute de kilometrii de pustietatea, fara cea mai mica sansa de a gasi o sursa de apa. Scheletele vaselor naufragiate, ale balenelor esuate sau ale marinarilor ajunsi la mal sunt marturiile acestor tragedii. Nu de putine ori pot fi vazute familii de lei, care se hranesc saptamani la rand din lesurile balenelor.

Parasind acesta zona dezvoltata, cu contururi plate, cenusii, macinate pe alocuri in portiuni de faleza abrupta, ne indreptam spre sud, urmand soseaua dura si lucioasa, construita din materialul cel mai la indemana: sarea. Translucida, perfect plana, aceasta sosea este ideal pentru traseele lungi ale Desertului Namib; dezavantajul il constituie uzura a pneurilor.

Dupa o oprire la colonia de ursi de mare, de la Capul Crucii, unde navigatorul portughez Diego Cao a ridicat o cruce, la 1486, ne continuam calatoria spre sud printr-un pasaj de-a dreptul martian, dominat de dune cenusii cu coame brun inchis.

Pe masura apropierii de linia care uneste orasul Swakopmuno cu capitala Namibiei, oasul Windhoek, si care desparte zona de nord a desertului de cea sudica, peisajul se schimba treptat: micile dune sunt inlocuite de un teren plat, pietros, acoperit cu ierburi ingalbenite de lumina soarelui si de uscaciune. Vantul se inteteste, doar o data cu el norii sunt goniti. Desi vantul devine violent, ridicand nori de nisip, atmosfera este mult mai placuta, daorita soarelui care si-a facut aparitia.

Din apropierea anclavei Walvis Bay (Golful Balenei), enclava care, nu de mult, a fost cedata Namibiei de catre Africa de Sud. Desi nu are inaltimea dunelor de la Sossusvlei (cele mai inalte de pe glob, aproximativ 300 m), aflate la 100 de kilometrii mai la sud, aceasta duna uriasa este unul dintre punctele de atractie ale Desertului Namib, atat prin dimensiunile inmpresionante, cat si prin conditiile de microclimat tipice. Imediat ce te apropii de ea esti intampinat de un adevarat uragan, care mai ca te tintuieste locului. Ascensiunea este dificila: in lipsa unor mijloace de eficiente ...

Bibliografie:

- Manual pentru clasa a XI-a - Editura SIGMA

- Magazin Terra

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Desertul Namib.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 066 cuvinte
Nr caractere:
5 622 caractere
Marime:
10.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
desert, geografie
Predat:
la liceu
Sus!