Demografia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Demografia (din grecescul demos, popor) este stiinta care se ocupa cu studiul populatiei din punct de vedere al numarului, structurii si a dezvoltarii. Este imparsita in demografie formala, care se ocupa cu manipularea statistica a datelor demografice, cum ar fi nasterile, decesele si migratia, laolalta cu tehnicile analitice de a masura aceste evinimente, si o gama mai larga de studii ale populatiei, incluzand aici studiul natalitatii, mortalitatii si a migratiei intr-un context economic si social mai larg folosindu-se atat de metode calitative, cat si de metode cantitative.

Ambele ramuri au importante aplicatii practice. Administratia, la toate nivelurile, de la guvernul national la consiliul orasenesc, cat si organizatii internationale, dau o prioritate inalta adunarii, procesarii si interpretarii datelor demografice. Schimbarile in natalitate, mortalitate si migratie au un puternic impact social, economic, politic si cultural, astfel incat demografia este o parte esentiala in analiza si dezvoltarea politica.

Au existat multe discutii cu privire la aparitia demografiei ca o disciplina separata si, mai ales, daca este o disciplina independenta sau doar un set de sub-discipline inrudite, cum ar fi demografia matematica, economica, istorica si sociala. Aceasta idee se bazeaza pe faptul ca, in zilele noastre, demografii lucreaza cu o varietate de alte stiinte, cum ar fi economia, sociologia, antropologia sau geografia. Termenul de demografie a fost pentru prima oara utilizat de statisticianul belgian Achille Guilland in 1855, desi studiul populatiei are o istorie mult mai veche. Cu siguranta in Europa de Vest a existat un interes continuu referitor la problemele legate de populatie inca din secolul al XVII-lea. La sfarsitul acelui secol exista o stiinta numita aritmetica politica, stiinta ce sta la baza statisticii. Studiile cantitative erau totusi inhibate de absenta datelor. Informatia despre nasteri si decese nu putea fi obsinuta decat de la cler sau de la autoritatile civice, iar lipsa recensemintelor pe scara larga facea ca cele mai multe tentative de analiza sa se bazeze pe intuitie, si nu pe date.

Astfel multi il considera pe preotul englez Thomas Robert Malthus intemeiatorul demografiei moderne. Contributia sa este vazuta in termeni simplii: populatia creste printr-o ratie geometrica, iar stocul de hrana dupa o ratie aritmetica, astfel incat populatia va depasi intotdeauna resursele de hrana. Aceste idei pot fi gasite in Eseu despre Principiile Populatiei, carte publicata in 1798. Totusi, in cinci esee consecutive publicate intre 1803 si 1826, el a rafinat si schimbat aceste argumente, acordand o mai mare atentie progresului, in special prin educatie, care ar reduce numarul de nou-nascuti. Ideile lui Malthus inca provoaca dispute aprinse in demografia contemporana. Momentul in care Malthus publica aceste esee coincide cu o crestere brusca a populatiei Angliei, combinata cu mai multe date despre populatie (primul ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Demografia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 748 cuvinte
Nr caractere:
8 786 caractere
Marime:
14.96KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
demografie, geografie
Predat:
la liceu
Sus!