Cutremure și vulcani

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La marginea placilor tectonice are loc o activitate foarte lenta, dar cateodata tensiunea acumulata cauzeaza cutremure dramatice si eruptii vulcanice.

Cutremurele se produc acolo unde doua placi aluneca una peste alta, iar marginile lor se intrepatrund (imbuca). Se naste o tensiune foarte puternica, pana cand una din placi cedeaza, generand o miscare brusca care face Pamantul sa se cutremure.

Locul propriu-zis unde rocile se misca este situate la 5-15 km subteran si se numeste focarul cutremurului. Locul de la suprafata, situate direct deasupra focarului, se numeste epicentru. Vibratiile unui cutremur se numesc unde seismice. Ele sunt mai puternice in focar si isi pierd din intensitate pe masura ce se indeparteaza de acesta.

Cei ce studiaza cutremurele se numesc seismologi, iar instrumental de masurare a undelor seismice se numeste seismometru (seismograf). Acesta are un tambur care se invarte si o penita suspendata, fixata pe o greutate. In timpul unui cutremur, tamburul se misca, iar penita traseaza pe el o seismograma.

Exista doua scari pentru masurarea cutremurelor. Scara Richter masoara intensitatea undelor seismice. Scara Mercalli masoara efectele cutremurelor asupra oamenilor si cladirilor.

Un cutremur slab poate fi mai periculos decat unul puternic daca se produce intr-un oras cu multi oameni si multe cladiri.

Masuri de precautie Seismologii incearca sa prevada unde si cand se pot produce cutremure, pentru a-i putea preveni pe oameni. Uneori, cutremurele pot fi stopate prin injectarea de apa in roci reducand tensiunea dintre placi.

Si o mica explozie poate face placile sa se indeparteze una de alta, inainte ca prea multa tensiune sa se acumuleze.

Vulcani In lume exista aproximativ 600 de vulcani. Majoritatea se afla la marginea placilor tectonice, unde magma fierbinte din interiorul Pamantului se ridica si iese la suprafata.

Un Vulcan tipic este ca o movila uriasa, ca un cos de alimentare in jumatatea de sus si cu un rezervor magmatic sub acesta.

De la rezervorul magmatic mai pot pleca si alte canaluri numite dike si sill. Cand presiunea se acumuleaza in rezervorul magmatic, un amestec de magma si roca solida, adica lava, isi face loc spre suprafata, iar vulcanul erupe. Daca lava este foarte vascoasa, se poate solidifica in cos, formand un dop. In final, din cauza presiunii, acesta explodeaza, aruncand in aer bucati de roca numite bombe vulcanice.

Daca lava este mai fluida, eruptia este mult mai linistita.

La eruptia unui Vulcan, lava se transforma intr-un strat solid. Vulcanul creste odata cu numarul straturilor. Lava densa parcurge un drum scurt inainte de a se solidifica si formeaza un con volcanic abrupt. Lava fluida parcurge un drum mai lung si formeaza vulcani care erup usor (vulcani latenti). Apa fierbinte Apa subterana incalzita puternic de magma se ridica, tasnindde la suprafata fie sub forma unui jet de apa fierbinte, numit gheizer, fie ca jet de abur numit fumarola. Gazele care ies la ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cutremure si vulcani.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
956 cuvinte
Nr caractere:
4 531 caractere
Marime:
11.11KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
Cutremure, vulcani
Predat:
la liceu
Sus!