Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din cand in cand, scoarta terestra se pune brusc in miscare si isi modifica suprafata: acest fenomen este cutremurul, unul din, cele mai inspamantatoare fenomene naturale. In orasele mari, cutremurele sunt cu adevarat distrugatoare.

In data de 17 ianuarie, 1995 la ora 5 si 46 minute, dimineata, orasul Kobea fost zguduit de un cutremur puternic. Au fost daramate case, poduri si autostrazi suspendate, caile ferate au fost indoite. In casele prabusite s-au distrus cablurile de curent electric si conductele de gaz, ceea ce a ingreunat foarte mult actiunile de salvare a sinistratilor. Au murit peste 5.300 de oameni; unii au fost striviti de constructiile prabusite, iar altii au pierit in incendiile izbucnite dupa cutremur. Pagubele nu au costat doar in pierderea unor vieti omenesti : dupa unele estimari, recuperarea pagubelor si reconstruirea orasului au costat peste 100 de milioane de dolari americani. Oamenii de stiinta prevazusera un mare cutremur in Japonia, dar au stabilit gresit locul in care se va declansa : se asteptau sa se produca in Tokio, capitala tarii.

Cutremurul este unul din cele mai distrugatoare fenomene naturale de pe Pamant. Poate provoca distrugeri de zece mii de ori mai mari decat bomba atomica aruncata in 1945 peste Hiroshima.

Multe cutremure produc o miscare a solului, asemanatoare cu leaganul unui vapor. In functie de intensitatea cutremurului, solul este miscat in valuri fine sau smucit cu putere. Uneori unduirile solului sunt vizibile si la suprafata : martorii oculari sustin ca in timpul cutremurului din San Francisco din anul 1906 solul facea valuri inalte de un metru. Pana la oprirea cutremurului, locul de declansare al acestuia, linia de refractie Sf. Andrei s-a deplasat cu 6 metri.

Majoritatea cutremurelor dureaza doar cateva secunde, dar sunt unele care tin pana la un minut sau mai mult. Cutremurul din San Francisco din 1906 de exemplu a durat doar 40 de secunde, iar cel din Alaska din 24 ianuarie 1964 peste 7 minute.

Cutremurul principal este urmat de altele cu intensitate din ce in ce mai mica. Acestea sunt provocate de faptul ca rocile dislocate incep sa se reaseze intr-o pozitie stabila, ceea ce poate din nou provoca distrugeri enorme. In anul 1985, in centrul orasului Mexico, un cutremur de gradul 11 pe Scara Mercalli a provocat pagube imense. Replica din ziua urmatoare, de intensitatea 10 pe Scara Merclli a distrus si ceea ce a mai ramas. Cele doua cutremure impreuna au provocat moartea a aproximativ zece mii de oameni si ruinarea cladirilor din oras.

Cutremurele sunt declansate adanc sub scoarta terestra. Invelisul extern al Pamantului este format din placi tectonice mobile. Cele mai puternice cutremure se produc in interiorul pamantului, la marginile acestor placi. Miscarea placilor nu este uniforma, se acumuleaza o tensiune de-a lungul marginilor, pana cand rocile se rup, iar placile intra in balans. Energia acumulata se elibereaza sub forma unor cutremure mai mici sau mai mari.

Efectul depinde de intensitatea cutremurului, de adancimea la care se produce si de natura rocilor de la suprafata. Pamantul se poate deschide, ridica sau surpa. In munti se pot produce avalanse, alunecari de teren, si chiar si pe pantele mai putin abrupte, solul argilos se poate scurge asemenea lavei topite. Amestecul afanat de nisip si argila este supus unei forte atat de mari, incat se lichefiaza si se transforma in nisipuri miscatoare. Acesta s-a intamplat la cutremurul din Alaska din 1964.

Cutremurele marine pot provoca niste valuri imense numite Tsunami. Aceastea pot avansa pe ocean cu viteza de 790 km/h, dar acolo sunt abia vizibile. Apropiindu-se catre mal, valurile incetinesc, dar in acelasi timp se si ridica. Cand valurile se apropie de mal, marea initial se retrage, apoi inunda tarmul cu o serie de valuri. Valurile care patrund in golfuri inguste se pot ridica pana la inaltimea de 20 metri, maturand totul in cale. In 1775 dupa un cutremur deasupra Lisabonei (Portugalia) s-a abatut un val de 17 metri inaltime, iar replica cutremurului a provocat alunecari de teren si incendii. Au fost distruse 3 sferturi din cladiri si 6.000 de oameni si-au pierdut viata.

Pamantul este in miscare permanenta, dar din fericire cutremurele catrastofale sunt rare. Specialistii in cutre

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cutremure.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 713 cuvinte
Nr caractere:
9 926 caractere
Marime:
17.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
cutremur, seism, placi tectonice
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!