Criza energetică și noi resurse de energie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Sursele conventionale si neconventionale de energie

Industria energetica este o ramura importanta a economiei mondiale ce se ocupa de explorarea, exploatarea si utilizarea purtatorilor de energie. Odata cu dezvoltarea economica si cresterea populatiei mondiale, a crescut si consumul de energie, prezenta astazi in toate procesele vietii economice si sociale. Insa superioritatea unei economii nu rezulta din cantitatea de energie consumata, ci din modul efficient in care aceasta este utilizata.

Productia de energie presupune utilizarea unor materii prime sau surse energetice, clasificate astfel:

• Surse conventionale de energie (surse clasice) : combustibilii fosili (carbunii, hidrocarburile, sisturile bituminoase, nisipurile asfaltice), combustibilii vegetalii (lemnul), combustibilii nucleari, energia apelor curgatoare;

• Surse neconventionale de energie (surse alternative): energia solara, energia eoliana, energia geotermica, energia apelor oceanice, deseurile vegetale si animale etc.

Dupa criteriul durabilitatii exploatarii, resursele energetice se clasifica in:

• Resurse epuizabile (neregenerabile): combustibilii fosili;

• Resurse inepuizabile (regenerabile): energia solara, enerhia eoliana, energia apelor curgatoare si oceanice, energia geotermica, combustibilii vegetali.

La acestea se adauga si alte surse de energie bazate pe tehnologii fizice si chimice, unele cunoscute doar in mod experimental, altele putin valorificate, insa foarte promitatoare: biomasa (“plante energetice”) pentru obtinerea unor combustibili, energia curentilor oceanici, energia rezultata prin diferenta de temperature dintre apele oceanice de suprafata si cele de adancime, hidrogenul obtinut prin disocierea apei etc.

2. Rezervele de combustibili fosili si consumul energetic mondial

Preocuparile privind cresterea consumului energetic mondial, poluarea si epuizarea rezervelor de hidrocarburi si uraniu influenteaza evolutia sistemelor energetice si impulsioneaza dezvoltarea unor surse de energie alternative si viabile.

Cresterea consumului energetic mondial va duce in viitorul apropiat la epuizarea rezervelor de combustibili fosili, in special a celor de petrol. Rezervele mondiale de petrol appreciate la 160 mld.t ar putea asigura consumul global (la nivelul mediu al consumului actual) inca 50 de ani. Se considera ca 77% din rezervele de petrol ale lumii au fost deja descoperite, iar restul 23% sunt localizate in campuri petrolifere mici sau in regiuni greu accesibile. Petrolul va fi din ce in ce mai scump si mai greu de gasit. Construirea unor platforme de foraj submarine cum sunt cele din Marea Nordului este foarte costisitoare si ar avea ca rezultat cresterea costului productiei zilnice de 40 ori fata de Orientul Mijlociu. S-a estimat ca un put de foraj submarine construit la 300m adancime in apele Golfului Mexic ar produce petrol la un pret de 65 de ori mai mare decat in Orientul Mijlociu, iar pentru o platforma de foraj submarin sub gheturile arctice, preturile ar fi si mai mari.

Rezervele de gaze naturale estimate la 141mld.mc ar putea asigura consumul mondial pentru inca 60 de ani, iar rezervele sigure de carbine (1000 mld.t) ar asigura consumul mondial pentru inca 230 de ani.

Insa la toate acestea se adauga si repartitia inegala a rezervelor de combustibili fosili: majoritatea rezervelor de petrol sunt localizate in Orientul Mijlociu (66%), a celor de gaze naturale in Federatia Rusa (34%) si Orientul Mijlociu (31%), iar rezervele de carbine in Federatia Rusa si S.U.A.

Furnizarea hidrocarburilor poate fi incerta – de exemplu criza petrolului din perioada 1970-1980 generata de politica tarilor membre O.P.E.C. , care a dus la numeroase conflicte, iar unele tari in curs de dezvoltare nu dispun de suficiente resurse financiare pentru achizitionarea petrolului la preturi de peste 30 USD/ baril.

Pe de alta parte, utilizarea combustibililor fosili ca principala sursa energetica a avut impact negative asupra mediului. Cea mai mare parte a energiei primare comerciale este data de combustibilii fosili: petrol 35% , carbuni 23% , gaze naturale 21%.

Motoarele cu ardere interna, termocentralele ce ard carbune sau gaze naturale emit in atmosfera cantitati considerabile de dioxid de sulf si oxizi de azot. Cand aceste gaze se combina cu vaporii de apa din atmosfera formeaza acid sulfuric si acid azotic, iar mai departe ploi acide. Dupa 1850, ponderea dioxidului de carbon in atmosfera terestra a fost in continua crestere, ca rezultat al arderilor combustibililor fosili. Dioxidul de carbon impreuna cu alte gaze industriale (cum ar fii metanul sau cloroflorocarbunii) pot induce efectul de sera, ce se manifesta prin cresterea temperaturii la suprafata Pamantului, datorita cresterii cantitatii de caldura blocata in atmosfera inferioara. Acest lucru are urmari grave: schimbari si bulversari climatice sau repercursiuni asupra ecosistemelor.

In multe state au fost initiate programe de dezvoltare a tehnologiilor nepoluante si de folosire a resurselor regenerabile care ar putea permite reducerea consumului de combustibili fosili si a tuturor problemelor cauzate de acestia. Preocuparile privind utilizarea surselor de energie alternative au luat amploare dupa 1997, cand doua din cele mai mari companii petroliere din lume – Royal Dutch-Shell Group si British Petroleum – au anuntat ca vor face mari investitii in acest domeniu, in principal in utilizarea energiei solare si in realizarea unor proiecte de impadurire.

Energia alternativa a reprezentat o problema prioritara si in cadrul conferintei de la Kyoto (1997) asupra schimbarilor climatice si incalzirii globale, desi multi experti sustineau ca vor trece ani, poate chiar decenii pana cand sursele de energie alternativa (solara, eoliana, biomasa) isi vor face loc pe piata energetica mondiala. Un studiu al companiei Shell arata ca energia alternativa ar putea furniza 5-10% din necesarul mondial in urmatorii 25 ani si pana la 50% din consumul mondial de energie pana la mijlocul secolului al XXI-lea. Insa in present, desi cantitatea de energie potentiala din astfel de surse regenerabile si nepoluante este mai mare decat necesarul mondial de energie, doar o mica parte este transformata in energie electrica la un pret rezonabil.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criza Energetica si Noi Resurse de Energie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 927 cuvinte
Nr caractere:
18 354 caractere
Marime:
25.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!