Contribuțiile lui Benjamin Franklin în oceanografie

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1. Benjamin Franklin – Bolgrafie 3
CAPITOLUL 2. Benjamin Franklin – Oceanografie 4
- 2.1. Valurile interne 4
- 2.2. Curentul Golfului 4
CONCLUZIE 7
BIBLIOGRAFIE 8

Extras din referat:

INTRODUCERE

‘’Apele simbolizează suma universală a virtualitătilor, fiind deopotrivă fons et origo, izvorul tuturor posibilitătilor de existentă; ele precedă orice formă si sustin orice creatie.’’ (Mircea Eliade – ‘’Sacrul si profanul’’)

3/4 din intreaga suprafata a Globului Pamantesc este reprezentata de Oceanul Planetar. La inceput aceasta mare intidere de ape a reprezentat pentru om o importanta sursa de hrana si un mijlc de transport. Desi prieten, ocenul se putea trasforma intr-o furie plina de valuri uriase si furtuni puternice. Insa curioziatea omului a fost prea mare pentru a se feri de aceste intamplari neintelese si de a se multumi cu ce aveau. Fiind interesati si de fenomenele ce au loc la suprafata apelor, dar mai ales de adancurile care ascundeau o lume total noua, oamenii au inceput numeroase expeditii, dand astfel nastere Oceanografiei. Oceanogafia este ramura a hidrologiei care se ocupă cu studiul marilor si al oceanelor din punctul de vedere al constitutiei fizice, al curentilor, al florei si al faunei lor. Evoluand de la nave cu panze pana la submersibile capabile sa se scufunde pana la cele mai mari adancimi, explorarea stiintifică a apelor a permis dezlegarea mai multor enigme legate de Oceanul Planetar. Incepand din vechi timpuri si pana astăzi oamenii de stiinta au fost capabili sa descrie marea majoritate a proceselor din ape.

Inca de acum 4000 de ani navigatorii polinezieni, navigatorii polinezieni strabateau Oceanul Pacific. Apoi, in perioada antica s-au remarcat nume precum Aristotel, Phyteas, Eratostene, Posidoniu, urmati pana astazi de alte mari personalitati: Zeng He, Bartolomeo Diaz Hernan Cortez, Oliver van Noort, James Cook, Charles Darwin, Benjamin Franklin, printul Albert de Monaco, Harry Hammond Hess, Marie Tharp, Jaques-Yves Qusteau si multi altii printre si dupa acestia.

CAPITOLUL 1. Benjamin Franklin – biografie

Benjamin Franklin, pe langa rolul pe care l-a avut in Oceanografie, este una dintre cele mai cunoscute personalitati din istoria Statelor Unite, unul din „Founding Fathers”, facandu-se cunoscut ca diplomat, om de stiinta, inventator, filozof, profesor si om politic. Franklin avea o simpla formula pentru succes, spunand ca oamenii ce reusesc in viata muncesc un pic mai mult decat ceilalti, iar el a facut acest lucru din plin.

Nascut in Boston, la 26 ianuarie 1706, Benjamin ar fi putut deveni o personalitate cunoscuta prin oricare din urmatoarele: a organizat prima bibliotecă din America, a fost un mare inventator de obiecte care sunt indispensabile astazi, printre care se pot mentiona ochelarii bifocali si paratrasnetul, si i-a uimit pe oamenii de stiinta din toata lumea cu experimentele sale din domeniul electricitatii.

În vremea sa era extrem de cunoscut si de influent si in Foto.1. Benjamin Franklin

Europa. Franklin a fost cel care i-a convins pe englezi sa

retraga "Legea timbrului", respectiv i-a convins pe francezi să intervina in Razboiul de Independenta al Statelor Unite de partea acestora. In Statele Unite, a fost unul din semnatarii de frunte ai Declaratiei de Independenta a Uniunii si al Constitutiei americane.

El a studiat cativa ani la o scoala normala, dupa care a fost nevoit sa-l ajute pe tatal sau in afacerea acestuia, dar nu a incetat niciodata sa invete. La 12 ani a plecat la fratele sau James, care era tipograf. Aceasta meserie il atragea mai mult fiindca ii permitea sa citeasca tot felul de carti care l-au ajutat sa se auto educe. El a considerat ca “usile spre intelepciune nu se inchid niciodata”, si, datorita acestui motto, a invatat algebra, geometrie, navigatie, logica, istorie, stiinta, gramatica englezei si alte 5 limbi. Dupa o perioada de timp, a renuntat la colaborarea cu fratele sau si a inceput sa lucreze la diferite ziare, mai intai anonim. A reusit sa se remarce in acest domeniu, castigand prestigiu

Franklin si-a petrecut ultimii cinci ani din viata in Philadelphia. A inventat un dispozitiv prin care sa ia carti de pe rafturile de sus ale bibliotecii, a trimis scrisori prietenilor si liderilor politici : George Washington, Thomas Jefferson, John Adams, James Madison. A scris articole si o autobiografie. A murit la varsta de 84 de ani, pe 17 aprilie 1790, fiind inmormantat alaturi de sotia sa in cimitirul Bisericii Crestine din Philadelphia. Benjamin Franklin provenea dintr-o familie saraca de prezbiterieni care au emigrat in America in 1682. Franklin a ramas fidel idealurilor democratiei pana la sfirsitul vietii sale. Ultimul sau act politic a fost semnarea petitiei despre interzicerea sclaviei.

Observații:

UNIVERSITATEA DIN BUCURESTI

FACULTATEA DE GEOGRAFIE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Contributiile Lui Benjamin Franklin in Oceanografie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 911 cuvinte
Nr caractere:
10 484 caractere
Marime:
1.33MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!