Civilizația industrială și mediul ambiant

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Urmarind acelasi scop respective identificarea de solutii, lester Brown unul dintre cercetatorii care au pus bazele conceptului de dezvoltare durabila a creat doua instute consacrate studierii si monitorizarii problemelor globale, World Watch Institute in 1974 si Earth Policy Institute (institutul pentru Politica Pamantului in 2000) In lucrarile sale Eco-economia, Planul B2. 0 pentru salvarea unei planete sub presiune si a unei civilizatii in impas, si planul 3. 0 Mobilizare generala pentru salvarea civilizatiei, Laster Brown a relevat importanta integrarii si asumarii de catre fiecare stat, a unei strategii privind dezvoltarea durabila, ale carei componente esentiale sunt: stabilizare populatiei, reducerea dependentei de petrol, dezvoltarea resurselor de enrgii regenerabile, conservarea solului, protejarea sistemelor biologice ale Pamantului reciclarea materialelor.

Planul B 3. 0 presupune o serie de solutii inspirate de conceptual dezvoltarii durabile pentru depasirea crizei iminete care ar intervene in ipoteza in care tendintele actuale iminete cxare ar intervene in ipoteza in care tendintele actuale se vor mentine respective (Planul A); stabilizarea climei, a populatiei eradicarea saraciei si refacerea ecosistmelor Pamantului.

In viziunea lui Lester Brown omul detine tehnologiile necesare pentru a contracara amenintarea reprezentata de conflictul dintre dezvoltarea continua a civilizatiei industriale si mediul ambient, principala provocare a guvernelor lumii fiind de a identifica vointa politica necesara punerii in aplicare a unui stfel de plandincolo de interesele proprii fiecarui stat.

Asemenea tuturor statelor lumii si tara noastra trebuie sa faca fata unor provocari precum poluarea, schimbarile climatice sau scaderea resulrelor.

Principala problema a autoritatilor romane este poluarea. Nu intamplator, un raport al Consiulului Europei despre Marea neagra din iunie avertizeaza ca industrializarea excesiva a oraselor de coasta, activitatea portuara si deversarea de substante toxice si chiar radioctive in mare au creat o poluare fara precent, tarile riverane fiind indemnate sa se mobilizeze si sa colaboreze nu nu mai la un nivel national (intre guverne) ci mai ales regional, pentru a impiedica un dezastru ecologic. Raportul mai arata ca 21 din cele 26 de specii de pesti cunoscute in Marea Neagra au disparut in ultimele decenii din cauza poluarii si a supraexploatarii.

De altfel, mass-media nationale publica periodic articole de prezentare a stadiului deplorabil in care se afla rezervatiile naturale (cu titlu de exemplu, Delta Dunarii, Vama Veche Fantanita, Murtflar) in special din cauza turismului ingaduit in aceste zone (incluzand constructiile ilegale pe plaja, sporturile acvatice, poluarea realizata de catre turistii) In Delta, cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, inclusa in 1991 in patrimoniul UNESCO desi a fost inceputa cu succes o reconstructie ecologica, in sensul redarii in circuitul ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Civilizatia industriala si mediul ambiant.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
805 cuvinte
Nr caractere:
4 878 caractere
Marime:
10.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
industrie, dezvoltare
Predat:
la liceu
Sus!