Ciocnirea pământului cu un meteorit

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Sistemul solar din care face parte si Pamantul nu este alcatuit numai din astrul central, planete, sateliti, ci si din alte o multime de corpuri cosmice mai mici si mai mari, cum ar fi praful, meteoritii, asteroizii si cometele.

Meteoritii si cometele au fost observate din cele mai vechi timpuri, acest fenomen starnind, de cele mai multe ori, teama si panica, multi legandu-le de sfarsitul lumii sau considerandu-le semne prevestitoare de rele. De altfel, in trecutul planetei noastre au existat numeroase evenimente de acest gen, fiind serios bombardata de meteoriti, si se pare ca nu a scapat nici de impactul cu un asteroid de marime medie, care a cazut acum circa 65 milioane de ani in Golful Mexic, facand sa dispara de pe Pamant marile reptile si eliberand nisa ecologica pentru mamifere. In acest sens nu este exclus faptul ca noi oamenii sa ne datoram existenta respectivului impact. Numarul meteoritilor care au cazut si mai cad inca sau se dezintegreaza in atmosfera este imens. Cel mai mare care a fost gasit are circa 70 de tone si a cazut in Africa de S-V. In Muntii Mexicului au fist gasiti 7 meteoriti, fiecare in greutate de peste o tona ce par a fi ramasitele unuia mult mai mare. care s-a dezintegrat in atmosfera. De fapt n-a fost continent in care sa nu fi cazut meteoriti. In Franta, pe 26 aprilie 1803, a fost semnalata o grindina de piatra ce s-a intins pe o arie care se putea traversa in 30 de ore. Aceasta ploaie meteorica este probabil urmarea tot a dezintegrarii unui meteorit in atmosfera. Cratere de diferite dimensiuni au fost descoperite in Arizona, in Desertul Arabiei, in Oregon, in Texas, in Australia. Unii dintre meteoriti ce se apropie d e planeta noastra pierd suficienta viteza in contact cu atmosfera si alunecand prin ea, raman pe orbita circumterestra. Daca Pamantul este protejat cat de cat de atmosfera sa, cei mai multi dintre meteoriti, de mici dimensiuni, dezintegrandu-se in contactul cu aceasta si foarte putini lovind solul, Luna a fost pur si simplu ciuruita de caderea lor, urmele unde au cazut aratand ca niste cratere ce ajung pana la 100 km in diametru.

Se pare ca nici planeta Marte nu a fost scutita de impactul cu aceste corpuri ratacitoare ale sistemului solar. Pentru planeta noastra, meteoritii nu reprezinta decat un pericol local, in cazul in care ajung pe sol, dar raman asteroizii si cometele care sunt o adevarata amenintare pentru existenta noastra.

In afara de corpurile cosmice care se rotesc intre Marte si Jupiter mai exista inca si altele ce se rotesc in jurul Soarelui pe orbite eliptice cu periodicitate de revolurie de sute de ani si la fel de instabile. Aceste corpuri cosmice de dimensiuni impresionante intersecteaza dese ori orbitele planetele Sistemului Solar, dintre ele facand parte si cometele al caror nucleu este alcatuit din gheata si praf. Cand se apropie de soare, cometele incep sa se evapore si formeaza o coada indreptata in sens invers astrului datorita vantului solar. Se crede ca ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciocnirea pamantului cu un meteorit.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
782 cuvinte
Nr caractere:
4 056 caractere
Marime:
8.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
meteorit, pamant
Predat:
la liceu
Sus!