Previzualizare referat:

Extras din referat:

Republica Populara Chineza cuprinde partea centrala si estica a Asiei, cu o deschidere la Oceanul Pacific.

RELIEFUL Chinei este foarte variat, predominand munti foarte inalti si podisuri intinse. Exista, de asemenea si podisuri joase, depresiuni cu deserturi si campii netede.

Relieful Chinei are una dintre caracteristicile importante ale reliefului Asiei: treptele de relief principale sunt completate de alte parti de relief podisuri inalte (Tibet), depresiuni interioare, podisuri cu munti tociti.

Specificul sau deosebit este existenta pe intinderi mari din nordul tarii a unor mari acumulari de loess, care pot ajunge la grosimi foarte mari de 200 de metri.

CLIMA In partea vestica, in deserturi si pe podisurile inalte, este o clima continental arida, cu diferente mari de temperatura de la iarna la vara. In est este climat continental umed. In regiunile montane inalte, clima este alpina, cu ierni lungi si aspre. In partile sudice intalnim clima musonica, tropicala si subtropicala.

HIDROGRAFIA Clima si relieful influenteaza reteaua hidrografica. fluviile Chinei sunt printre cele mai mari din Asia. Cele mai cunoscute fiind: Huanghe, Changjiang, Xijang.

VEGETATIA. In zonele muntoase se gasesc paduri de conifere si de foioase. Ele ocupa in total 1/5 din suprafata tarii. In sud-estul tarii, se gasesc paduri subtropicale 8 cu bambus, arbore de camfor, cedru, chiparos). Spre nord, vegetatia este saraca, desertica.

FAUNA. Chinei este foarte bogata si variata. Pentru ocrotirea elementelor naturale de flora si fauna, in China exista peste 100 de parcuri naturale. Printre animalele ocrotite, cel mai cunoscut este ursul Panda. POPULATIA. China este cea mai populata tara a lumii, avand peste 1/5 din populatia globului. Densitatea medie nu este prea m are, dar se intalnesc regiuni cu o densitate mare a populatiei. - In Tibet populatia este mai rara.

China este o tara straveche cu o cultura si o civilizatie milenara. Din cele mai vechi timpuri, chinezii au cunoscut prelucrarea bronzului, irigatiile si felul cum se produce matasea. De asemenea au inventat busola, praful de pusca si hartia. Dintre marile constructii se pastreaza si astazi Marele Zid Chinezesc, cu o lungime de 5000 de km. ORASELE China are o retea foarte bine dezvoltata de orase mari si foarte mari. Capitala tarii este Beijing. Aici se gasesc palate si temple stravechi, dar si constructii moderne si industriale. Portul Shanghai se numara printre cele mai mari orase ale lumii si al tarii. RESURSE NATURALE. Folosind marile resurse de carbuni, China si-a dezvoltat o puternica baza energetica. Este prima producatoare mondiala de carbuni.

INDUSTRIA Este a treia producatoare de energie electrica. Prima baza siderurgica este China De Nord. China este prima producatoare de minereu de fier si otel. AGRICULTURA Principalele culturi sunt orzul si orezul, graul si bumbacul, pentru fiecare dintre ele China ocupand primul loc mondial.

In sud se dezvolta ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • China.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
567 cuvinte
Nr caractere:
2 790 caractere
Marime:
8.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
china, geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!