Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asezare. China este situata in regiunea Asia de Est si de Sud-Est. Este o tara de dimensiuni continentale, suprafata sa, de 9.573.000km2 fiind egala cu cea a Europei. Este a treia tara din lume ca intindere. O treime din granitele sale sunt marine, China avand litoral la Marea Galbena, Marea Chinei de Est si Marea Chinei de Sud. Restul frontierelor sunt terestre. Chine se invecineaza la nord cu Rusia, Kazahstan si Kirghistan, in vest cu Tadjikistan, Afganistan si Pakistan, in sud-vest cu India, Nepal si Bhutan, in Sud cu Myanmar, Laos si Vietnam, iar in est cu Coreea de Nord.

Relieful este variat, cu regiuni inalte in sudul si vestul tarii si joase in est si nord-est. Principalele unitati de relief ale Chinei sunt: Pod. Tibet, in vestul tarii, cel mai inalt de pe glob, cu inaltimi de peste 4500m, muntii Himalaya, cel mai inalt lant muntos de pe Terra, cu cel mai inalt varf de pe glob, de 8848m, deserturile Takli Makan si Jungaria in nord-vest si Gobi in nord, Campia Chinei de Est, joasa si fertila, strabatuta de fluviile Changjiang si Huang He.

Clima este variata, influentata de asezare si relief. Cea mai mare parte a teritoriului Chinei apartine climatului temperat-continental excesiv. In deserturile Takli Makan, Jungaria si Gobi, clima are caracter desertic, iar in regiunile muntoase din vest clima este etajata. Sudul si sud-estul Chinei apartin climei tropical-musonica. In aceasta zona sunt frecvente taifunurile.

Apele. Pe teritoriul Chinei se gasesc sisteme hidrografice uriase, dar si intinse regiuni areice sau endoreice. Principalele fluvii sunt Changjiang (Fluviul Albastru) de 6300km si Huang He (Fluviul Galben) de 5000km. In China se gasesc si izvoarele fluviilor Indus, Brahmaputra si Mekong. Lacurile chineze sunt putin intinse, cele mai mari fiind cele sarate din centrul si nord-vestul tarii.

Vegetatia. Se gasesc paduri de conifere si foioase in sud-vestul si nord-vestul tarii, iar in sud-est paduri tropicale si sub-tropicale, cu bambus, cedru, chiparos. Pe teritoriul Chinei intalnim pajisti stepice in est, care au fost inlocuite cu terenuri arabile, iar cele din vest sunt sarace in ierburi. In nordul tarii vegetatia este adaptata la uscaciune.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • China.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 154 cuvinte
Nr caractere:
5 706 caractere
Marime:
10.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
relief, clima, fauna, orase, resurse, transporturi
Predat:
la gimnaziu
Sus!