Cheile Turzii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cea mai grandioasa fierastruie a Culmii Petrestilor se intalneste in zona unde raul Hasdate intersecteaza bariera dura a calcarelor jurasice, sculptandu-si un sector de chei unic, Cheile Turzii. Ele reprezinta, de departe, cea mai cunoscuta forma de acest gen din Muntii Apuseni datorita atat pozitiei sale favorabile in teritoriu( in apropierea oraselor Turda si Cluj-Napoca), cat si a atractivitatii sale deosebite. Ca urmare ea a intrat de timpuriu in atentia turistilor, cat si a specialistilor geografi, botanisti, geologi etc., care i-au descris si explicat geneza si evolutia, fauna si flora s.a.m.d. facand-o astfel si mai mult cunoscuta.

Cheile Turzii sunt situate in partea centrala a Culmii Petrestilor, avand o lungime de 1270 m si o energie de relief de pana la 250 m. Au o orientare relativ perpendiculara pe directia de desfasurare a barei carbonatice, respectiv nord-est.

Amploarea dezvoltarii lor pe verticala este o consecinta a incastrarii Hasdatelor in zona de cea mai mare altitudine a culmii mentionate, care se atinge pe versantul drept, in Dealul Bisericii(793m), iar pe cel stang, in Dealul Sandului(759m). Se observa, inca de la aceasta mentionare, o cadere spre N-E a culmii, cadere ce se va accentua, ea disparand sub depozitele sedimentare ale Depresiunii Transilvaniei.

La constituirea resurselor turistice ale Cheilor Turzii participa un complex de elemente morfologice, hidrologice, geologice, floristice si faunistice. Varietatea si amploarea desfasurarii, carora li se asociaza ineditul si specificitatea teritoriala a raspandirii acestor elemente, fac din Cheile Turzii un obiectiv turistic cu o atractivitate indiscutabila.

Ceea ce se impune de la inceput este relieful grandios al cheilor. Larga dezvoltare pe verticala si orizontala a abrupturilor ce strajuiesc de o parte si de alta albia raului domina peisajul si incanta privirea. Ingustarea se desfasoara

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cheile Turzii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
973 cuvinte
Nr caractere:
4 839 caractere
Marime:
9.45KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
zona, asezare, geografie
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!