Casa națională Oradea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pe strada Principala (azi str. Republicii), colt cu Parcul Traian, se ridica prin anii 1880 actuala cladire cu etaj, in stil clasicizant, cu un mare restaurant la parter, cladire ce ocupa intregul front al strazii ce ducea spre parc. Avand forma patrulatera, cu o curte interioara, cladirea fusese pana in 1919 hotelul si restaurantul Szechenyi. Dupa 1919 hotelul si restaurantul s-au numit Regina Maria. In perioada interbelica cladirea a avut numarul 11 iar azi numarul casei este 13. La 12 iunie 1929, episcopul ortodox de Oradea, Roman Ciorogariu si episcopul greco-catolic Valeriu Traian Frentiu, au lansat apelul pentru constituirea Casei Nationale, care avea menirea sa contribuie prin cele mai divesre mijloace la ridicarea sociala, culturala si economica a Bihorului. La 23 iunie, in acelasi an, a avut loc sedinta de constituire, in sala mare a Prefecturii, in prezenta unui numeros public constituit din intelectualii romani din intregul judet. Primul comitet al Casei Nationale a avut in frunte pe dr. Andrei Ilie, prim presedintele Curtii de Apel din Oradea, pe avocatul dr. D. Mangra ca secretar general, pe dr. Demetriu Chis, decanul baroului avocatilor din Oradea, prof. Constantin Pavel si pe altii. Nou constituita institutie a apelat la Primarie solicitand cladirea hotelului Regina Maria pentru a fi oferita Casei Nationale ca sediu. Localul, dupa ample reparatii, a fost inaugurat la 26 ianuarie 1930. La aceasta data cladirea era deja proprietatea Episcopiei Ortodoxe Romana din Oradea. Activitatea Casei Nationale se desfasura pe sectiuni dintre care cele mai atragatoare au fost: cultura si propaganda nationala, etnografie, muzica nationala.

Sectiunea de etnografie si-a propus un obiectiv ambitios: realizarea unui muzeu de etnografie al Bihorului. Nucleul acestui muzeu s-a constituit in 1932 fixandu-se ca local de functionare cafeneaua cu terasa ce se afla intre Tribunal si Prefectura (actualul Muzeu memorial Ady Endre), daca Primaria s-ar fi aratat dispusa sa fnanteze lucrarile de restaurare a cladirii. Oricum, totul nu putea fi decat provizoriu caci spatiul era foarte restrans. In cele din urma a fost instalat in sala de sedinte a Casei Nationale, aflata la etaj. Muzeul s-a deschis la 28 mai 1934, in prezenta ministrului instructiunii publice, dr. C. Angelescu, realizandu-se apoi o permanenta imubunatatire a colectiei muzeului, pana in 1940, cand s-a dezorganizat. A fost o perioada de muzeografie romantica, in care accentul s-a pus pe strangerea obiectelor si mai putin pe conservarea sau restaurarea lor, caci despre specialisti in aceste domenii nici nu putea fi vorba. Probabil insa ca piesele au fost de o valoare deosebita, nedegradate inca de inovatiile ulterioare patrunse in creatia populara.

Intre presedintii Casei Nationale a fost si avocatul dr. Nicolae Zigre jr. decanul baroului avocatilor din Oradea, fost prefect al judetului, vicepresedinte al Senatului, iar daca ar trebui sa ne amintim cativa fondatori n-ar trebui sa ii uitam ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Casa Nationala Oradea
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 166 cuvinte
Nr caractere:
6 722 caractere
Marime:
12.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
oradea, casa nationala
Predat:
la liceu
Sus!