Carpații Orientali Sudici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asezare si limite

Grupa sudica este delimitata la nord de Depresiunea Brasovului si Valea Oituzului legate prin pasul Oituz, la vest de Valea Prahovei, la est si la sud de Subcarpatii Curburii de care se desparte printr-o denivelare, dar, pe alocuri, pinteni de munti (Pintenul Ivarutu - 1021m) patrund in Subcarpati.

Alcatuirea petrografica

Aceasta grupa este constituita in totalitate din roci sedimentare cutate (flis).

Relief

Carpatii Curburii se caracterizeaza prin cea mai scazuta altitudine din Carpatii Orientali, fiind totodata lipsiti de masivitati, datorita fragmentarii accentuate. Grupa sudica este formata din mai multe masive muntoase: Muntii Vrancei (Varful Goru - 1785m); Muntii Buzaului care includ Muntii Penteleu - 1772m si Muntii Siriu - 1657m; Muntii Ciucas (Varful Ciucas - 1954m); Muntii Baiu - 1895m. Spre Depresiunea Brasov se intinde o prispa mai scunda - Muntii Intorsurii, iar in sud-vestul Depresiunii Brasov sunt Muntii Barsei, formati din Piatra Mare si Postavaru - 1799m. Depresiunile din aceasta grupa sunt: Depresiunea Brasovului, Depresiunea Comandau, Depresiunea Intorsura Buzaului. Depresiunea Brasovului este cea mai mare depresiune din Carpati. Ea este limitata de Muntii Persani, Baraolt, Bodoc, Nemira, iar la sud de Muntii Barsei, Intorsurii si Vrancei. Are altitudini de 500-600m, este intinsa, neteda, cultivata agricol, cu multe orase, intre care Brasovul, important nod de cai de comunicatie, dezvoltat ca mare centru industrial si turistic. Pasurile sunt: Predeal (1033m), Buzau, Tusnad (1301m), Oituz (866m), Vladeni, Bratocea.

Clima

Se caracterizeaza prin temperaturi medii anuale de 2-6 oC, precipitatii bogate(800-1200mm/an, pe alocuri chiar peste 1200mm/an) si vanturi puternice. Climatul alpin cu temperaturi medii anuale negative, ierni lungi si veri scurte se manifesta numai pe cele mai inalte varfuri din Masivul Ciucas. In depresiuni, temperatura medie anuala este de 7-8 oC, precipitatiile sunt bogate(700-1200mm/an). Sunt frecvente inversiunile termice care au dus la inregistrarea la Bod, la 25 ianuarie 1942 a minimei absolute din tara noastra: -38,3 oC.

Apele

Reteaua hidrografica este reprezentata prin raurile: Olt cu Raul Negru, Barsa ; Oituzul si Uzul, afluenti ai Trotusului; Putna cu Zabala si Naruja; Ramnicul Sarat; Buzaul cu Basca Mare si Basca Mica;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Carpatii Orientali Sudici.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
492 cuvinte
Nr caractere:
2 896 caractere
Marime:
8.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
relief, fauna, flora
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!