Caracterizare unitate de relief - Subcarpații Curburii

Extras din referat:

Subcarpatii Curburii

Subcarpații de Curbură -o regiune de deal, localizată între valea Trotușului și valea Dâmboviței, care face trecerea între zona montană și câmpie.

Subcarpații de Curbură cuprind două tipuri de relief: dealuri și depresiuni. Dealurile, dispuse în șiruri aproape paralele pot fi incluse în două tipologii: interne, mai înalte, care mărginesc estic depresiunile submontane (localizate între Carpati și aceste înăltimi) și externe, mai joase.

Altitudinea maximă a Subcarpaților de Curbură (996 m) se înregistrează la Măgura Odobeștilor, județul Vrancea, iar altitudinea minima de sub 100m la contactul cu Campia Romana; in medie fiind de aproximativ 500m.

Subcarpații de Curbură sunt o regiune de deal, localizată între valea Trotușului și valea Dâmboviței, care face trecerea între zona montană și câmpie.

Limite:

V – Valea Dâmboviţei

E - Valea Trotuşului

Geneza :

S-au format in asa-numita “avanfosa carpatica”, fiind cutati si definitivandu-si forma in urma ultimelor faze de cutare alpina.

Geologie:

Sunt alcatuiti din roci sedimentare cutate (nisipuri, pietrisuri, argile si gresii).

Subcarpatii Curburii se afla intr-o miscare de ridicare continua, relativ lenta, dar mai accentuata in sectorul dintre Susita si Calnau. Aceste "miscari neotectonice", asociate rocilor argiloase, creeaza o dinamica mai mare a alunecarilor de teren. Miscarea de ridicare neotectonica este dublata de o deplasare a Subcarpatilor Curburii spre exterior (spre Campia Siretului Inferior), datorita presiunii exercitate de Carpatii Curburii.

O caracteristica esentiala a Subcarpatilor Curburii o reprezinta succesiunea,dinspre munte spre campie, a mai multor fisii longitudinale (mai evidente inre riurile Susita si Teleajen): a) sub munte exista un sir de depresuni submontane (depresiunile Soveja, Vrancei, Neculele, Lopatari, Patirlagele); Depresiunea Chiojd, situata in spatele pintenului Ivanetu, are unele caracteristici ale depresiunilor submontane;

b) urmeaza apoi un sir de dealuri cu structura cutata (Rachitas, 917 m; Raiut; Gurbaneasa, 979 m; Bisoca, 970 m; Dilma, 800 m; Blidisel, 819 m; Salcia, 717 m; Ciolanul), pe care, datorita pozitiei, le putem numi dealuri subcarpatice "interne";

c) in continuare, exista un sir de depresiuni, situate intre dealuri, denumite depresiuni "intracolinare" (Vidra, Mera, Dumitresti, Policiori, Niscov, Patirlagele, Podeni);

d) spre exterior, Subcarpatii se termina printr-un sir de dealuri "externe" (Magura Odobestilor, 996 m; Deleanu, 694 m; Blajeni; Dealul Istrita, 750 m; Dealul Bucovel, 406 m).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizare Unitate de Relief - Subcarpatii Curburii.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Marime:
3.18MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!