Calea Lactee și sistemul solar planetele și asteroizii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Calea Lactee este galaxia din care provine sistemul nostru solar.

Are forma unui disc spiralat cu un volum urias si un diametru de aproximativ 100 000 de ani lumina (al), gros de 8 000 al si cu un nucleu sferic central cu diametrul de circa 15 000 al.

Se presupune ca are o varsta de 14 miliarde de ani si cuprinde peste 200 miliarde de stele. Calea Lactee se roteste in jurul axei proprii, efectuand o rotatie completa in 250 milioane de ani. In apropierea ei se gasesc doua galaxii mici numite Micul Nor Magellanic si Marele Nor Magellanic. Cea mai apropiata mare galaxie este Andromeda care este si ea o galaxie spirala, fiind de 4 ori mai mare decat Calea Lactee si se afla la o distanta de 2 milioane al.

Regiunea universului in care se afla Pamantul depinde de Soare. Din acest motiv ea se numeste sistemul solar.

Acesta cuprinde Soarele, planete, comete, meteoriti si pulberi. Principalele corpuri ale sistemului solar sunt cele care, asemenea Pamantului, se invartesc in jurul Soarelui si reflecta lumina acestuia; ele se numesc planete. De la cea mai apropiata de soare pana la cea mai indepartata, cele noua planete sunt: Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, si Pluto. Cinci dintre acestea pot fi urmarite pe cer cu ochiul liber, si din acest motiv, au fost Observate inca din Antichitate, pe timpul verii: Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn. Celor noua planete principale li se adauga o multime de planete mici numite asteroizi, majoritatea concentrate intre Marte si Jupiter. Diametrul celui mai mare asteroid Ceres este de aproximativ de 1000 km. Diametrul celui mai mic nu depaseste cateva sute de metri. Soarele exercita asupra planetelor o atractie puternica pentru ca este de aproape de 1000 de ori mai greu decat toate planetele la un loc. Cele mai mari dintre planete sunt la randul lor inconjurate de sateliti: este cazul Pamantului si al satelitului sau Luna. Din sistemul solar mai fac parte cometele, mici astri formati din roci si gheata care atunci cand se apropie de Soare degaja mari cantitati de gaz si pulberi. Ciocnirea unor asteroizi si divizarea lor in comete care se apropie prea mult de Soare sau de planetele mari dau nastere unor fragmente de dimensiuni diferite. Aceste fragmente circula in spatiul interplanetar si sfarsesc prin a cadea pe suprafata planetelor sau a satelitilor lor: ele sunt meteoritii. Planetele sunt repartizate in jurul Soarelui intr-o zona in forma de disc, cu o raza de aproximativ 6 miliarde de kilometri, pe care lumina Soarelui o strabate in sase ore. Chiar daca ar parea intins, la scara Universului, adica a intregii lumi sistemul solar este cu adevarat minuscul. Situat la circa 150 de milioane km de planeta noastra Soarele ne apare pe cer ca un disc orbitor. Lumina lui ajunge la noi in 8 minute. Ea acopera lumina tuturor celorlalti astri. Traversata de razele sale luminoase, atmosfera terestra da cerului frumoasa culoare albastra. Sa ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calea Lactee Si Sistemul Solar Planetele Si Asteroizii
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 051 cuvinte
Nr caractere:
4 968 caractere
Marime:
142.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!