Previzualizare referat:

Extras din referat:

Asezat pe ambele maluri ale raului Strei, la jumatatea distantei dintre depresinea Hategului si valea Muresului, orasul Calan este situat in inima tinutului hunedorean, la o departare de 14 km de orasul Simeria, 10 km de municipiul Hunedoara, 18 km de orasul Hateg si 30 km de municipiul Orastie. El este pozitionat la kilometrul 198 pe Drumul natiomal DN 66 Targu-Jiu Petrosani Simeria, iar pe calea ferata Simeria Petrosani Filiasi Craiova- Bucuresti este situat la km 14 de Simeria fiind deservit de statiile de cale ferata Calan Bai (km 11) si Calan (km 14) Orasul Calan este situat la o altitudine medie de 230 m, are o suprafata de 101, 5 km2 si o populatie de circa 14. 000 locuitori. In teritoriul administrativ al orasului se includ localitatile Streisangeorgiu, Batiz, Calanu Mic, Nadastia de Jos, Nadastia de Sus, Ohaba Streiului, Santamarie de Piatra, Strei Sacel, Valea Sangeorgiului si Sancrai Atestat documentar in anul 1387, orasul Calan este situat pe locul unei asezari rurale din Dacia Romana care se numea Ydata pe timpul dacilor, Aquae in timpul ocupatiei romane. Nenumarate dovezi materiale (fragmente de ceramica arsa, piatra slefuita, cremene, topoare, bratari din bronz etc.) au fost descoperite in satele Valea Sangeorgiului, Santamarie de Piatra, Strei Sacel si Strei, atestand prezenta omului pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri. Urmele gasite in cele doua pesteri din dealul Magura pastrate la Muzeul judetean din Deva arata ca pe aceste meleaguri au existat asezari omenesti inca din neoliticul vechi (5500-3500 i. e. n.). Perioada de tranzitie de la neolitic la epoca bronzului (2200-1800i. e. n.) este atestata de fragmentele de ceramica, vase din lut ars cu ornamente incadrate in cultura Cotofeni. Epoca bronzului (perioada mijlocie 1600 -1300 i. e. n.) este reliefata prin obiectele gasite aici din care se remarca: topor, secure, bratara etc.

In perioada Daciei romane (106-271) s-au format pe teritoriul orasului Calan pagus-ul Aquae, precum si alte asezari romane (vicus-uri) In perioada feudala se constata existenta Tarii Hategului, care cuprindea si satele de pe actuala vatra a Calanului.

Se spune ca denumirea orasului Calan vine de la numele unui episcop (CALANUS) care a avut aici o mosie cu mai bine de 650 ani in urma. Doua asezari de pe aceasta mosie i-au purtat numele: Calanul Mic si Calanul de Jos (azi Criseni) mentionate prima data in documente in anul 1387. In anul 1760 localitatea purta numele de Puszta Kalan In acest hotar s-a construit societatea metalurgica si in jurul ei pe un teren in parte mlastinos, primele case de colonii muncitoresti. In anul 1860, administratia Societatii Brasovene de Mine si Metalurgie, avind in frunte, ca presedinte, pe Max Egon, principe de Furstenberg, iar ca vicepresedinte, pe baronul Ludwig von Habersen, a cumparat in anul 1867 pentru uzina din Calan, un teren de cca. 180 de iugare. in parte mlastinos, de la Sandor Bertha, casatorita cu groful Adam Vas. In anul 1868, a fost ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calan
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 318 cuvinte
Nr caractere:
18 866 caractere
Marime:
72.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!