Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cea mai fireasca dintre dorintele noastre este dorinta de cunoastere. Incercam toate mijloacele care o satisfac.

Nu prea departe de Bucuresti si dupa ce strabati una dintre cele mai frumoase vai din tara, de-a lungul firului de argint ai Prahovei - cu trenul (166 km) ori cu masina (172) - se afla Brasovul, oras despre care se poate spune, dupa ce l-ai cunoscut, ca nu-i lipseste nimic; si asta oricum l-ai fi privit si indiferent de ce ai fi vrut sa afli. Vara sau iarna padurile il incing de jur-imprejur ca o centura nesfarsita, verde sau alba, precedand indeaproape centura umbrita si umeda a zidurilor intrerupte din loc in loc de bastioanele breslelor de odinioara din vechiul oras medieval. Si asa cum toate drumurile spre Roma sfarseau in forum, tot astfel, orice calatorie spre Brasov sfarseste neaparat in piata din jurul Casei Sfatului, Piata Libertatii, in triunghiul celor trei strazi centrale care, impreuna cu Biserica Neagra, formeaza centrul istoric al orasului.

Prima impresie va fi aproape de neinteles dupa ce, intrand pe oriunde in oras, trecand prin cele mai noi cartiere, siruri lungi de constructii edilitare moderne, ajungi aici, in batrana inima a Brasovului, burgul vechi de sute de ani, cu case masive de piatra, acoperite cu valuri de tigla rosie, lipite strans unele intr-altele; deasupra lor si aerul pare a avea varsta altor timpuri, imemoriale. Si, neobosind dupa un drum atat de scurt sau dorind cu orice pret sa-ti confirmi aceasta prima impresie atat de deconcertanta din cauza puternicului contrast intre ce a fost si ce este, nu se poate sa nu vezi Timpa, aplecata protector peste oras, si sa nu vrei sa ajungi in varful ei, ca de acolo sa poti privi in jur, dedesupt. E aproape. Ca sa se apere cat mai bine, burgul s-a ghemuit chiar sub Timpa, implantandu-si in poalele muntelui zidurile. De la ele, o poteca serpuieste pana-n varf (940 m altitudine, 25 de serpentine, 60 de minute), acolo unde a fost Brasovia, fortificatie ridicata inainte de 1211 si daramata abia in 1453, cand Iancu de Hunedoara, indreptatindu-i pe brasoveni sa-si ridice zidurile de aparare - ca rasplata pentru ajutorul primit de la ei in lupta - ii invoieste totodata sa darame cetatea si sa-i ia piatra.

De pe Timpa privelistea este completa, calatorului ajuns acolo desfasurandu-i-se prin fata ochilor tot orasul, ca un sul care-si arata treptat frumusetea ascunsa pana atunci si imposibil de vazut altfel. >. Intr-adevar, numai de acolo, de pe terasa unei cabane minuscule, adapostita pe jumatete intr-o grota din stanca, cealalta jumatate fiind suspendata pe piloni, privesti orasul de sub tine ca dintr-un imens avion, avand, mai mult, linistea si siguranta pe care ti-o da totusi pamantul. In fata se deschide ca un arc Tara Barsei, inramata de siluetele muntilor, spre dreapta Magura Codlei, mai departe Piatra Craiului, in cealalta parte, spre Pasul Timisului, Piatra Mare si ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Brasov - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 148 cuvinte
Nr caractere:
6 104 caractere
Marime:
11.95KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
oras, brasov
Predat:
la gimnaziu
Sus!