Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. FORMAREA UNIVERSULUI PAG. 2 ;
2. CALEA LACTEE PAG. 4;
3. ECLIPSE PAG. 5;
4. BIBLIOGRAFIE PAG. 5;

Extras din referat:

In urma cu aproximativ 10 miliarde de ani a luat nastere universul in urma unei uriasii explozii marele Big Bang!!! Evolutia lui imediata incepand cu prima secunda de viata pana in ziua de azi poate fii foarte bine descrisa cu ajutorul teoriei Big-Bang. Acest lucru include expansiunea universului, originea elementelor luminoase si a radiatiilor, cat intelegerea formarii galaxiilor.

Expansiunea universului a inceput odata cu Big-Bang, acum 10 miliarde de ani in urma. Faptul ca galaxiile se indeparteaza intre ele este o urmare a acestei explozii si acest lucru a fost descoperit de Hubble.

Incepand cu prima secunda dupa Big-Bang, material - sub forma de netroni si protoni - era foarte fierbinte si densa. Pe masura ce expansiunea universului se derula, tempetura a inceput sa scada si aceste particule s-au sintetizat in elemente luminoase. Elementele mai grele din care in parte suntem alcatuiti, s-au format mai tarziu in interiorul stelelor si s-au imprstiat apoi in univers in urma exploziilor acestora.

FORMAREA GALAXIILOR

La aproximativ 10.000 ani dupa Big-Bangtemperatura a scazut astfel incat universul a inceput sa fie dominat de particule mai mari, nu de lumina si radiatii ca la inceput. Aceasta schimbare a densitatii principale forme de materie a dus la formarea fortelor gravitationale intre particule.Dupa 10 miliarde de ani vedem rezultatele acestui proces.

Galaxiile sunt concentrate de obicei in grupuri. Galaxia noastra se gaseste intr-un grup din care mai fac parte galaxia Andromeda si alte cateva galaxii mai mici. Cel mai apropiat grup de galaxii fata de grupul "nostru" este Formax, un mic grup de galaxii in forma de spirala si elipsa.

Grupurile obisnuite de galaxii cu o forma bine determinata si sunt alcatuite dintr-un numar de aproximativ 1.000.000.000.000.000 de stele. - Conglomeratul Coma este un grup foarte bogat in galaxii cu forma elipsoidala (mii de astfel de galaxii). Acest grup formeaza una din cele mai dense regiuni de stele din univers(di cate se cunoaste). Grupurile neregulate nu au un centru bine definit si sunt de obicei destul de sarace in stele (1.000-100.000 milioane de stele). Un astfel de exemplu il reprezinta grupul Virgo.

Clasificarea galaxiilor facuta de Hubble in 1925 ramane cea mai utilizata in zilele noastre. Astfel exista doua mari categorii de galaxii, cele in forma de spirala si elipsa, dar mai exista deasemenea si cele in forma de lentile sic el cu forma neregulata.

-3-

- Galaxiile in forma de spirala:

Aceste galaxii se caracterizeaza prin prezenta gazului in interior, ceea ce duce la formarea unei noi stele. Datorita formei pe care o au, aceste se gasesc de obicei in zonele ale universului cu densitate mica de galaxii.

- Galaxiile in forma de elipsa:

Galaxiile in forma de elipsa au o luminozitate uniforma sin u se observa prezenta gazului ca in cele precedente. Stele care intra in componenta lor sunt "batrane". Aceste galaxii le intalnim in zone ale universului cu o densitate mai mare de galaxii .

- Galaxii cu forma de lentila:

Ele sunt asemanatoare celor in forma de spirala doar ca nu au brate. Gazul se gaseste in cantitati mici sau rareori este chiar inexistent si de aceea stelele sunt destul de "batrane".

- Galaxii cu forma neregulata:

Dupa cum v-ati dat seama deja, categoria la care intra aceste galaxii nu are o forma anume.

O dovada in acest sens o constituie.

CALEA LACTEE

Calea Lactee este galaxia gazda a sistemului nostru solar si a altor aproximativ 200 miliarde de stele cu planetele lor si peste 1.000 de nebuloase.

Toate obictele din galaxie orbiteaza in jurul centrului de greutate al galaxiei numit si centru galactic.

Bibliografie:

-WWW.e-referate.ro

-Webmaster: Dan Dodita

-Revista TERRA MAGAZIN -

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Big Bang.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 094 cuvinte
Nr caractere:
5 968 caractere
Marime:
12.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
univers, big bang
Predat:
la liceu
Sus!