Previzualizare referat:

Extras din referat:

A fost, mai intai, ocupata de celti dupa care, in perioada57-51 i. Hr. este provincie romana cand a jucat un rol important in srategia economiei romane. Ceva mai tarziu este impartita intre estica formeaza regiunea Tarilor de Jos pentru ca in 1815 Belgia, Olanda si Luxemburgul sa formeze Regatul Unit al Tarilor de Jos.

Sarbatoarea nationala a Belgiei este aniversarea depunerii juramantului ca rege constitutional de catre Leopold I in 1831. Sarbatorirea acestei zile se face in data de 21 iulie.

Belgia apare ca un mare amfiteatru cu altitudini ce scad pe directia SE-NV din Ardeni catre Marea Nordului.

Se disting 2 mari regiuni cu conditii naturale diferite: Ardenii si regiunea de NV. Mai inalta, fomata din roci dure (sisturi cristaline, calcare, gresii), regiunea Ardeni (Ardennes) include masivul Ardeni propriu-zis (altitudinea maxima 694 m, Signal de Botrange), traversat de vai cu meandre adancite uneori cu 200-300 m, si platoul Condroz (altitudinea 200-300 m), fragmentat de culoarul Sambre-Meuse (altitudinea 100-150 m), vechi bazin carbonifer.

Regiunea de NV, mai joasa (sub 200 m), include unitati de relief alcatuite din roci moi (argile, nisipuri); podisurile Herve, Hesbaye, Brabant de S, Hainaut, colinele din Campine si Flandra si campia maritima flamanda, prelungita pe valea fl. Escaut si presarata cu un cordon de dune in lungul tarmului Marii Nordului.

Clima Belgiei este temperata, cu nuante oceanice in zona de campie (Burges, temperatura medie in ianuarie 2. 9 grade celsius, precipitatii 800 mm/an) si mai aspra in Ardeni (temperatura medie anuala 8, 5 grade celsius, veri racoroase, 100-150 zile de inghet/an. Reteaua hidrografica este densa, formata din fluviul Escaut (Schelde) si Meuse (Maas, 925 Km) si afluentii lor Leie, Sambre, Ourthe etc.; reteaua hidrografica a Belgiei este navigabila in mare parte.

Padurile de fag, de stejar, de mesteacan, turbariile ocupa suprafete mai insemnate in Ardeni; in rest, vegetatia naturala a fost inlocuita cu plante de cultura. Fauna cuprinde caprioare, cerbi, cartite, pasari felurite (mai numeroase in zona litorala) Resursele naturale sunt foarte reduse. Exceptie face carbunele, rezervele fiind insa in curs de epuizare.

Belgia are circa 10. 258. 162 de locuitori cu o densitate de 336, 2 locuitori/Km. p. Repartitia populatiei active este de 2, 6% primar, 27, 7% secundar, 69, 7% tertiar. Din totalul populatiei circa 55% este de limba flamanda, 44% de limba franceza si 0, 6% de limba germana.

In ceea ce priveste repartitia pe varste a populatiei. circa 18% au sub 15 ani, iar 16% peste 65 de ani, cu o speranta de viata de circa 75 de ani.

Capitala Belgiei este Bruxelles cu circa un milion de locuitori din care 35, 8% sunt straini. Capitala este un centru economic important, concentreaza 22% din intreprinderile industriale ale tarii; principal centru financiar si important nod de comunicatii al Europei Occidentale; centru cultural cu institutii de renume: Academia Regala de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Belgia - Varianta 2
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 336 cuvinte
Nr caractere:
8 075 caractere
Marime:
12.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
tara, asezare
Predat:
la liceu
Sus!