Previzualizare referat:

Extras din referat:

Beijingul este capitala si al doilea oras ca marime din Repubilca Populara Chineza. El este nu numai un centru commercial modern ci adaposteste si cateva dintre cele mai vechi constructii din China.

Localizat in N-E chinei, la capatul Nordic al triunghiularei Campii Chineze de N., Beijingul este situat la aprox. 160 Km vest de golful Chihli de la Marea Galbena. Orasul, cel mai mare din china dupa Shanghai, a fost cu cateva intreruperi, capitala inca in 1272, de cand conducatorul mongol Kublai Han a intemeiat aici o fortareata. Beijingul este situat la convergenta sudica a mai multor trecatori montane, care fac legatura intre campia Chineza de N cu Muntii, campiile si podisurile din teritoriul chinez al frontierei nordice. Astfel Beijingul este cea mai importanta poarta intre China si regiunea vasta din interiorul Asiei Centrale.

La mijlocul anilor 1990, doar orasul avea aprox. 6 milioane de locuitori, iar intreaga regiune metropolitana avea o populatie de 12 milioane. Beijingul este cel de-al 11-lea oras ca marime din lume. Centrul Beijingului ocupa 4. 567 km2, iar Marele Beijing are o suprafata totala de aprox. 16. 800 km2. Aproximativ doua treimi din ea este deluroasa, mai ales in N-E unde se prelungeste spre Muntii Yen, si in N-V unde se inalta Muntii Daihang (Taihang), care ating peste 1000m. Suprafata ramasa a orasului este zona joasa, situata la aprox. 30m-40m deasupra nivelului marii. Aceasta zona este numita de geologi Golful Pekin si se deschide pe extremitatea sudica si estica spre Marea Campie Chineza de Nord.

Beijingul are o zona temperate, un climat continental musonic, ceea ce face ca iernile sa fie lungi, reci si uscate. Curentii reci de aer proveniti dinspre Siberia influenteaza in mare masura clima si media temperaturilor inregistrate in ianuarie este coborata, de minus 4 grade C.

Vara cand aerul cald si umed provenit dinspre sud-vest adduce ploi, cade aproape intrega cantitate de precipitatii anuala, de 635 mm. Iulie este cea mai calda luna cu o temperature medie de 26 grade C.

Beijingul are o istorie indelungata si uneori sangeroasa. Fondat in c.

700 i. Hr. de dinastia Zhou ca oras de frontiera, Beijingul a fost capitala regatului Yen in perioada de primavara si toamna (722 481 i. Hr.), pana la unificarea Chinei in 221 i. Hr., de catre Shi Huangdi (Shih Huang-ti), primul imparat al dinastiei Qin (Ch in). Din 947 d. Hr. pana in 1125, Beijingul a servit drept cea dea doua capitala a dinastiei Liao si principala capitala a celei care i-a succedat, dinastia Jin (Chin) (1126 1234). Mai tarziu a devenit capitala dinastiilor Yuan (1279-1368), Ming (1368-1644) si Qing (Ch ing) (1644-1911). In 1420 sub dinastia Ming, orasul a primit denumirea de Beijing, in chineza insemnand orasul de nord.

Rascoala Boxerilor (1900-01) a inceput in Beijing ca o incercare de indepartare a influentelor colonialiste din oras.

Ulterior la Beijing a izbucnit miscarea intelectualilor de la 4 Mai (1919-21) si s-a raspandit in restul tarii. Cel ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Beijing.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 935 cuvinte
Nr caractere:
11 154 caractere
Marime:
17.50KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
beijing, geografie
Predat:
la liceu
Sus!