Balneoclimatologie - Băile Felix

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Introducere pag.1
1.Clima pag.1-2
2.Analiza factorilor bioclimatici pag.3-4
3.Renumele statiunii pag.4
4.Factori naturali de cura pag.4-5
5.Baza de tratament si instalatiile pag.5-6
Concluzii pag.6
Bibliografie pag.7

Extras din referat:

Introducere

Statiunea Baile Felix a fot atestata documentar in 1211.In anul 147o se infiinteaza prima baie termana iar in anul 1857 se introduce taxa de tratament pentru personae care stau la cura mai mult de patru zile.Acesta este momentul de debut al turismului balnear.In anul 1896,apele termale de la Baile Felix au primit medalia de aur si Diploma de onoare la Expozitia Internationala de la Viena.

Statiunea balneo-climaterica Baile Felix,est una dintre cele mai mari statiuni din Romania cu functionare permanenta.Aceasta statiune este situata in judetul Bihor,la 8 kilometri distanta de Oradea si la 22 de kilometric distanta de vama Bors prin care se face trecerea catre Ungaria.

In statiunea Baile Flix se poate vedea Nufarul Alb,aici sunt lacuri artificiale in care sunt cateva specii de lotusi aclimatizati, , fiind adusi din India si Pakistan - Nelurnuncifera, Africa - Nymphea zanzibarena, Asia si Africa - Aeibornia crasepis.

In lacurile artificiale din statiune, pe langa plantele prezentate mai sus se gasesc si numeroase specii de pesti avand marimi si culori diferite.

1.Clima

Climatul din cadrul Bailor Felix este continental moderat de ses si coline ,cu inluente de nuanta mediteraneana, ceea ce determina ierni blande si veri temperate.

Clima este conditionata de asezarea geografica,la adapostul muntilor Apuseni,care se opun patrunerii maselor de aer polar continental dinspre E.

Pe parcursul anului in zona este frecvent aerul temperat maritim.Aceste caracteristici climatice sunt determinate de factorii genetici ai climei: radiatia solara, circulatia generala a atmosferei si suprafata subiacenta.

Radiatia solara,dupa ce traverseaza intreaga masa a atmosferei,ajunge la suprafata pamantului sub forma radiatiei directe si difuze.Suma acestor radiatii se ia in calcului bilantului energetic.O parte din caldura primita se propaga in sol,in special in perioada calda a anului,o parte se consuma pentru evaporarea apei iar restul se transmite in atmosfera,

Cantitatea de radiatie globala est conditionata de latitudine,altitudine si perioada din an.

Un alt factor genetic al climei este circulatia generala a atmosferei,generate de incalzirea diferentiata a regiunilor Europei.

De obicei,incalzirea maselor de aer determina miscari verticale,ascendente si scaderea presiunii atmosferice.Masele de aer mai reci si mai grele din jur tind sa le ia locul celor calde,determinand miscari orizontale.

Clima statiunii Baile Felix se ala sub influenta anticiclonului Azorelor,centru baric de natura dinamica ce antreneaza asupra Romaniei mase de aer oceanic umede,reci vara si calde iarna,continentalizate intr-o oarecare masura.

De asemenea, depresiunea mediteraneana actioneaza mai ales iarna antrenand cicloni in directia V-E.Pe de alta parte lantul Carpatilor adaposteste zona impotriva invaziilor aerului rece continental,dinspre nord si est.

Datorita asezarii la altitudine mica si la adapostul celor doua coline acoperite cu paduri(dealurile Cordaului si dealurile Apateului), statiunea se bucura de un climat sedativ de crutare, favorabil curei balneare pe tot parcursul anului si deosebit de propice in tratamentul bolilor reumatice.

In lunile de iarna,vanturile cele mai frecvente bat din directiile Sud si SE,aducand aer cald, ceea ce explica valorile positive ale temperaturilor sezonului rece,resimtindu-se influenta mediteraneana asupra regiunii.

Cantitatile anuale de precipitatii sunt cuprinse intre 500-700 mm/an, fiind mai abundente in lunile mai si iunie, si mai scazute in septembrie si octombrie.

Presiunea atmosferica variaza relativ putin in cursul anului,maximele inscriindu-se in luna ianuarie(752,8) iar minimele in luna mai (748,1).

In lunile de iarna vanturile cele mai frecvente bat din directiile sud si sud-est,aducand aer cald, ceea ce explica valorile pozitive ale temperaturilor sezonului rece,reimtindu-se influenta mediteraneana asupra regiunii.

Aclimatizarea in cadrul statiunii se face cu usurinta,fara a solicita organismul la eforturi deosebite.

Bibliografie:

Baile Felix-Mic indreptar turistic”,Dr.L.Munteanu,L.Grigore,Editura Sport-Turism,Bucursti,1975

Webografie:

http://www.bailefelix.net/

www.bailefelix.ro/

www.bailefelix.org/

Observații:

Universitatea de Vest din Timisoara

Facultatea de Chimie-Biologie-Geografie

Specializarea Geografia Turismului

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Balneoclimatologie - Baile Felix.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 541 cuvinte
Nr caractere:
9 300 caractere
Marime:
252.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Profesorului:
Dr. Geograf Mihaela Soroceac
Sus!