Așezarea geografică a Municipiului Roman

Previzualizare referat:

Extras din referat:

"Situat la confluenta apei Moldovei cu Siretul in mijlocul unei naturi care a fost dintotdeauna darnica, se afla vechiul si maiestosul oras Roman, avand o origine greu descifrabila" ( Silviu N. Dragomir).

Municipiul Roman este situat in partea de vest a Podisului Moldovei, in portiunea terminala a culoarului Moldovei si aproximativ la mijlocul Culoarului Siretului. Din punct de vedere al asezarii matematice, orasul se afla situat la 46055' lat. N. si 26056' long. E.

Situat la 3 km. amonte de confluenta Moldovei cu Siretul, orasul a beneficiat, inca de la inceputurile aparitiei lui, de o pozitie geografica favorabila, cu posibilitati mari de comunicare cu regiunile limitrofe prin Valea Moldovei si curmaturile Bozieni- Girov, Ruginoasa - Strunga si Valea Ursului.Convergenta Figura nr. 1 vailor duce la convergenta cailor

de comunicatie si transporturi, conferindu-i orasului o pozitie de intersectie.

Orasul Roman este si un oras tipic de contact, intre dealurile subcarpatice ale Moldovei - in vest, Dealurile Podisului Sucevei - in nord-vest si dealurile Podisului Central Moldovenesc - in est.

Dubla pozitionare a orasului, de contact si intersectie, au permis dezvoltarea orasului, in aceasta regiune, inca din cele mai vechi timpuri.

Unitatile fizico-geografice la contactul carora este situat orasul, Podisul Central Moldovenesc si Subcarpatii Moldovei, au contribuit la dezvoltarea lui inca din timpuri vechi, influentand nu numai evolutia vetrei sub raportul suprafetei, dar si functiile sale interne, spre acest punct nodal de confluenta, gravitand variate produse agricole, materii prime, forta de munca si cai de comunicatie, un important trafic rutier si feroviar. In cadrul judetului Neamt, Romanul este situat in extremitatea sud-estica a acestuia, la 46 km de resedinta de judet - Piatra Neamt (vest).Figura nr. 2

Vatra orasului se desfasoara la circa 3 Km. amonte de confluenta celor doua rauri, Moldova si Siret, cu dimensiuni de 5 km. de la Vest la Est si 4 km. de la Nord la Sud, cu o suprafata totala de 2983 ha.

Localitatile vecine orasului sunt:

- Sagna - in estul si nord-estul orasului;

- Horia - sud si sud-vest;

- Cordun - in nord si nord-est;

Pozitia geografica a constituit un element principal care a stat la baza dezvoltarii urbei, dand totodata prilejul multor cercetatori sa discute momentul aparitiei si dezvoltarii orasului.

Astfel exista urmatoarele ipoteze:

- Bonfinius duce vechimea lui in timpul romanilor si il numea "Forum Romanorum";

- istoricul Fotino arata ca: " orasul dateaza din timpul lui Caracala, care a trimis aici o colonie romana".

- Luand in consideratie asezarea geografica a orasului, unii istorici au fost tentati sa-i atribuie o vechime mai mare decat a statului feudal al Moldovei C. Giurascu si colab.,1974, aratand ca " orasul ar fi purtat numele de Sinmedru".

- N. Iorga si A.D. Xenopol au sustinut ca orasul s-a format in timpul domniei lui Roman Musat, la confluenta a doua mari rauri, " prin a caror vai si terase, zeci de caravane duceau povara muncii si bogatiei zonelor de munte si de ses, facand legatura prin aceasta importanta cale de comunicatie, intre Marea Neagra si Marea Baltica".

Prin pozitia sa geografica, Romanul a fost un principal nod comercial, cunoscut sub numele de targ, inca din anul 1408. Aceasta asezare nodala a orasului a constituit principalul factor de populare a zonei, inca de la aparitia lui.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asezarea geografica a municipiului roman.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
614 cuvinte
Nr caractere:
3 004 caractere
Marime:
322.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
asezare, geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!