Așezarea geografică a comunei Rogova

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Din punct de vedere geografic prezentam datele necesare pentru cunoasterea pozitiei localitatii Rogova.

Judetul Mehedinti este asezat in partea de sud-vest a Romaniei. Suprafata: 4933 km2 (2, 1 % din suprafata tarii) Populatie totala: 330. 000 locuitori din care 49 % locuiesc in mediul urban Judetul Mehedinti are si 59 comune si 344 sate, cu o populatie de 330. 000locuitori si cu o densitate de 67, 8 locuitori/kmp. Din punct de vedere al nationalitatii, populatia are urmatoarea structura: 98, 3 % romani, 0, 3% cehi, 0, 2 % germani, 0, 25 sarbi, 0, 1 unguri. Populatia urbana reprezinta 47, 2%. Judetul Mehedinti este asezat in apusul Olteniei, la drumul care trece prin defilul Dunarii catre Banat.

Localitatea Rogova este o comuna a judetului Mehedinti si este asezata la rascrucea drumului national Drumului National 56A care vine din orasul resedinta de judet Drobeta Turnu Severin spre Calafat la 25 km spre sud iar la nord drumurile judetene Drumul Judetean 562A care trece spre sud catre localitatile Vinjulet, Cioroboreni, Gruia, Patulele si spre nord catre localitatile Livezile, Poroina si la 5 km de bratul Dunarii Mici si 6 km de tara vecina Republica Serbia.

Comuna Rogova este atesta documentar in anul 1539 in Hrisovul din 18 decembrie 1539 prin care Voievodul Radu Paisie intareste pe urmasul Brincovenilor (Dietco) cu stapinirea Rogova toata cu tot hotar dar existenta ei vine din timpuri mult mai vechi dupa izvoarele istorice si descoperirile arheologice. Atestarea documentara a satului Poroinita o gasim in: 1392 Mircea cel Batran voievod intareste manastirii Tismana daniile anterioare. ; 08. 01. 1392 Mircea cel Batran voievod daruieste si intareste manastirii Cozia satele: Cereasov, Poroinita. Localitatea Rogova este asezata in cimpia Olteniei subdiviziunea cimpia Blahnitei pe malurile raului Blahnita un afluent al Dunari. Pe aceasta vatra din cele mai vechi timpuri au existat conditii naturale prielnice datorita configuratiei terenului in care localitatea este inconjurata de dealuri si paduri cu iesire spre sud si care au creat conditii adecvate desfasurarii activitati umane, fiind si pe axa de circulatie a doua importante comunicati de la sud-est la nord-vest, de la est la vest si de la nord la sud, localitatea a devenit un centru nodal dintre zona de cimpie si zona deluroasa din sud-vestul tarii.

Asezarea sa ii confera un potential natural bogat prin Lunca si raul Blahnita fiind si la 5 km de bratul Dunarii Mici si a padurilor incomjuratoare.

Comuna Rogova se afla situat la intersectia urmatoarelor coordonate: -coordonate geografice: paralela de 460 04 04 (fata de Ecuator) latitudine nordica -meridianul de 20037 05 (fata de meridianul GREENWICH-Londra) longitudine estica.

Coordonate rectangulare: Longitudine x= 4928., 100 km Latitudine y= 4643, 050 km (fata de meridianul GREENWICH), distanta fiind aproximativ egala intre Ecuator si Polul Nord. In proiectia Gauss a hartilor localitatea se inscrie in ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asezarea Geografica A Comunei Rogova
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 514 cuvinte
Nr caractere:
8 523 caractere
Marime:
15.66KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
geografie, asezare geografica
Predat:
la gimnaziu
Sus!