Arii protejate în Sălaj

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Titlul lucrarii:Arii protejate si neprotejate din judetul Salaj

Rezumat:SCOP:am ales aceasta tema pentru ca elevii si adultii saafle despre speciile rare, protejate dar ne-am gandit ca si obiectivele Borzei :poiana cu lacramioare,pestera de pe Iertas,pietrele:Horea,Closca si Crisan,stejarul secular sa fie declarate arii protejate.

MATERIALE SI METODE: am folosit urmatoarele materiale:busola,metrul pliant,rigla,sublerul,harlet,sonda,anemometrul,pluviometrul,higrometrul,termometrul de aer/sol, camera de filmat,aparat de fotografiat,determinatoare.

Metodele folosite au fost:lucrari de teren,lotul de studiu cu clasele a XII-a A: Luca Anamaria,Stirb Veronica,Prodan Ramona,Nimat Marta,RadaSimona,LucaAndrei,

Miclea Iulia,Crisan Mihaela,Tatar Andreea,Iospas Diana,Vasvari Zsolt,elevi din clasa a XI-a B:Bololoi Carmen,Mandrut Diana,Saava Andrei,.elevi din clasa a X-a D: Filip Anamaria,Tatar Diana,Pop Dorel,Pop Cristina,Colto Tabita,Sav Catalin,elevi de la Scoala din satul Borza:Ilies Alina,Ilies Adriana,Farcas Ionut,Farcas Ileana.Alte metode: expunerea,conversatia euristica ,observatia sistematica si independenta,demonstratia didactica,descoperirea.

REZULTAT:Salajul este situat in nord-vestul tarii,la trecerea dintre Carpatii Estici si

Muntii Mesesului,fiind cunoscut din vremuri stravechi ca Tara Silvaniei-Tara Padurilor cu o suprafata de 3.850 km2 avand ca vecini la nord judetele Satu-Mare si Maramures,la vest si sud-vest judetul Bihor si la sud-est judetul Cluj.

Sunt urmatoarele arii protejate:Tusa Barcau care constituie un mediu optim pentru

pastrav.

Mlastina de la Iaz unde se afla planta carnivora "roua-cerului" ( Drosera rotundifolia )

precum si numeroase specii de muschi de turba ( Sphagmum ),reprezentand un esantion natural autentic pentru istoricul padurilor din regiune datorita prezentei unui bogat material sporo-polinic.

Padurea Lapis este cea mai mare arie cu o suprafata de peste 400 de hectare unde se gasesc peste 24 de specii de pasari ocrotite prin tratate internationale :privighetoarea roscata, barza neagra,cinteza,florintele,etc.Aici exista Tarcul Lapis din 1976 care adaposteste: cerb lopatar,caprior,mistret,pisica salbatica,vulpi.

Balta Cehei este unul dintre rarele situri naturale cu vegetatie acvatica a judetului unde se gasesc :starcul pitic,gainusa de balta,rata salbatica,lacarul mare.

Stanca Dracului de la Hida este o formatiune geologica declarata monument al naturii

Gradina Zmeilor este o rezervatie natrurala formata din formatiuni geologice interesante numite:Tridentul,Amfiteatrul,Sfatul Batranilor.

Stanii Clitului se caracterizeaza prin prezenta unor pereti stancosi pe care se dezvolta populatii de "iarba neagra" ( Calluna vulgaris ).

Padurea "La Castani " se remarca prin abundenta castanului comestibil -Castanea sativa.

Poiana cu narcise:"Narcissus " se afla in locul numit Jernau din comuna Hida remarcandu-se printr-o planta rara -Narcissus angustifolius.

Arii neprotejate din satul Borza

Satul Borza face parte din comuna Creaca situata

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arii protejate in Salaj.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
869 cuvinte
Nr caractere:
4 360 caractere
Marime:
9.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
mediu, poluare
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!