Aria de influență a orașului Târgu-Neamț

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Aşezarea geografică şi limitele oraşului Tîrgu-Neamţ

Oraşul Tîrgu-Neamţ este o aşezare urbană tipic subcarpatică, având o poziţie de contact între zona montană şi cea de deal şi podiş, fapt care a determinat fizionomia şi dezvoltarea oraşului, cu caracteristici specifice.

Din punct de vedere geografic, este situat în partea central-estică a României, în Depresiunea Neamţului, denumită şi Depresiunea Ozana-Topoliţa, de la numele râurilor care o traversează.

Se află pe cursul mijlociu al Ozanei, la o altitudine medie de 365m, la intersecţia paralelei de 47º12’ latitudine nordică cu meridianul de 26º21’ longitudine estică.

Pe harta judeţului Neamţ, oraşul este situat în partea de nord-est, la o intersecţie de drumuri de mare importanţă economică şi turistică.

Apariţia şi dezvoltarea oraşului a fost favorizată de următorii factori:

- existenţa unui relief neted de luncă şi terase sau cu pante domoale, pe care eroziunea s-a manifestat cu intensitate mică şi care a permis dezvoltarea teritorială a oraşului, evoluţia acestuia, apariţia căilor de comunicaţie şi practicarea culturii plantelor;

- prezenţa unui vad uşor de trecut peste râul Ozana, în apropierea podului care asigura legătura între zona montană şi regiunile de deal şi de podiş;

- caracteristicile favorabile ale climatului, moderat termic şi cu precipitaţii suficiente;

- existenţa unor pânze freatice bogate în apă potabilă şi a unor izvoare de apă sărată folosită pentru obţinerea sării prin evaporare;

- existenţa în apropiere a unor importante păduri şi păşuni, fapt care a favorizat dezvoltarea meşteşugurilor şi creşterea animalelor.

Valea râului Neamţ (Ozana) a fost leagănul unor aşezări vechi, care s-au dezvoltat sub forma unor sate existente în perioada organizării statale, polarizând în timp spre un centru care a devenit ulterior târg. Acesta era situat la intersecţia unor vechi drumuri comerciale, care făceau legătura între Transilvania pe Valea Bistriţei şi „marele drum moldovenesc” de pe Valea Siretului sau între sudul regiunii subcarpatice, spre Piatra Neamţ şi Podişul Sucevei, prin Baia.

În prezent, oraşul Târgu-Neamţ are rol de placă turnantă a căilor rutiere şi a turismului din această zonă, asigurând legătura cu mănăstirile nemţene şi cu cele din nordul Moldovei, cu numeroase locuri şi localităţi istorice, cu Lacul Izvorul Muntelui, cu Masivul Ceahlău şi Cheile Bicazului.

În concluzie, ţinând cont de cele menţionate, oraşul Tîrgu-Neamţ are un cadru natural favorabil dezvoltării, însă această dezvoltare prezintă, totuşi, unele limite cauzate de poziţia în cadrul judeţului, atât sub aspect geografic, cât şi sub aspectul poziţiei în ierarhia localităţilor la nivel judeţean şi naţional.

2. Motivul alegerii lucrării

Prezenta lucrare are rolul de a aduce câteva clarificări şi actualizări de ordin ştiinţific, la lucrările deja existente, fără a anula importanţa acestora. Menţionăm, că motivul alegerii lucrării este, mai degrabă, unul de natură subiectivă, oraşul Tîrgu-Neamţ fiind locul naşterii şi evoluţiei pe toate planurile, şi, totodată un mediu de viaţă.

Perioada de după 1989 a produs numeroase mutaţii pe mai multe planuri, în special pe plan economic şi social, aceste mutaţii fiind evidenţiate de scăderea dramatică a populaţiei, de intensificarea migraţiei externe, de îmbătrânirea demografică, iar aceste aspecte vor face obiectul de discuţie al unui subcapitol distinct al lucrării.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aria de Influenta a Orasului Targu-Neamt.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
4.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
27 pagini
Imagini extrase:
27 imagini
Nr cuvinte:
7 343 cuvinte
Nr caractere:
37 369 caractere
Marime:
36.29KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!