Arhipelagul Indonezian

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Arhipelagul formeaza teritoriul Republicii Indonezia (impreuna cu partea vestica a insului Noua Guinee). Cel mai mare arhipelag din lume, cuprinzand aproape 14000 de insule, se intinde de la V la E pe circa 2100 km, iar de la N la S pe mai bine de 4400 km. Datorita pozitiei sala geografice intre Oceanul Pacific, Oceanul Indian si Marea Chinei de Sud, ca si a dimensiunilor apreciabile, marile insule, arhipelagurile si grupurile de insule sunt separate intre ele de mai multe mari interioare: Celebes, Java, Flores, Banda, Ceram, Maluku, etc.

In general se disting 3 grupari insulare dispuse pe selful dintre Asia de sud-est si Australia si la marginile acestuia in vecinatatea zonelor de subductie dintre placile tectonice Australiana, Chineza si Filipineza: Sondele Mari (Kalimantan, Sumatera, Java si Sulawesi), Sondele Mici (Bali, Sumbawa, Sumba, Flores, Timor) si Maluku sau Moluce (Halmahera, Buru, Ceram, Wetar, Tanimar s. a.). Majoritatea acestor insule s-au format prin miscarile tectonice de la sfirsitul tertiarului (cea mai reprezentativa insula fiind Kalimantan) sau in urma vulcanismului de la sfirsitul tertiarului si actual in cazul celorlalte insule. Manifestarile vulcanice au dus la formarea unor conuri si cratere inconjurate de platouri vulcanice dispuse in general in lungul unor linii tectono-vulcanice arcuite pe directia NV-SE si V-E, linii care au orientat si dispunerea insulelor arhipelagului. Tot din aceasta cauza predomina relieful muntos (inaltimea maxima in virful Kinabalu din Kalimantan 4101 m) si mai ales lanturile de vulcanis stinsi sau activi (in inmtregul arhipelag sunt 54 de vulcani printre care Tambora in insula Sumbawa; Bromo, Semeru, Merapi in Java; Dempo, Manidjan, Merapi in Sumatera; Krakatau ce formeaza insula omonima), apoi relieful de platouri pe cand campiile au o pondere redusa, dispuse in general pe tarmuri.

Temperaturile medii anuale, frecvent peste 26 grade C, indica prezenta unui climat ecuatorial pe tot arealul arhipelagului. Precipitatiile bogate (1500 3500 mm/an) caracteristice acestui climat ca si alizeele de NE, alimenteaza o bogata retea hidrografica, precum si intinsele mlastini din Sumatera.

In aceste conditii de relief si de clima, padurea ecuatoriala urca pe munti pina la 1000 1500 m altitudine, iar de aici mai sus, pana la 3200 3500 m, se intinde padurea tropicala de munte alcatuita din stejar vesnic verde. In insulele mari se intilnesc alaturi de acestea si padurea musonica, iar pe suprafete restrinse vegetatie de savana. Lumea animalelor cunoaste o si mai mare diversitate: maimute, tigri, rinoceri, tapiri, serpi, manguste, crocodili, broaste testoase etc.

In unele insule apar endemisme: urangutanul in Kalimantan, pantera neagra in Sumantera, sarpele auriu in Java, porcul Babirusa in Sulawesi, soparla uriasa in Komodo.

Populatia arhipelagului (156670000 locuitori) este de origine malayeza, grupata dupa etnii in malayezi, jawanezi, sondanezi, madurezi si melanezi.

Desi ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arhipelagul Indonezian.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
589 cuvinte
Nr caractere:
3 583 caractere
Marime:
9.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
arhipeleag, indonezia
Predat:
la liceu
Sus!