Arhipelagul Azore

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Arhipelagul este situat pe dorsala atlantica, in sectorul sau de ridicare maxima, la circa 1770 km de strimtoarea Gibraltar, aproape in mijlocul oceanului, fapt ce I-a confirmat o pozitie geografica favorabila in transportul maritim si aerian (numit si portavion atlantic). Este constituit din 9 insule principale (Sao Miguel - 747 km patrati, Pico 433 km patrati, Terceira 396 km patrati, Sao Jorge 238 km patrati, Faial 172 km patrati, Flores 143 km patrati, Graciosa, Santa Maria si Corvo) la care se mai adauga alte citave insulite. Inaltimea cea mai mare de 2351 m este data de vulcanul Pico Alto din insula cu acelasi nume. Insulele sunt constituite din roci vulcanice tertiare si quaternare. Vulcanismul submarin se manifesta din timp in timp, asa cum s-a intimplat in 1957, cand s-a format o noua insula, care urtelior s-a unit cu insula Faial devenind o insula. Datorita vulcanismului submarin, insulele sunt afectate deseori de cutremure de pamint.

Clima insulelor este moderata cu temperaturi ridicate vara (22* C in iulie) si mai scazute iarna (14* C in ianuarie), precipitatiile medii fiind de circa 760 mm/an. Vegetatia naturala este constituita din asociatia de maquis (tufarisuri si arbusti vesnic verzi adaptate la uscaciune, specifice climatului mediteraneea si compuse din mirt, laur, rozmarin, maslin salbatic etc) si castani.

Populatia se ocupas cu cultura porumbului, citricelor, ananasului, bananelor, vitei de vie, ceaiului, tutunului, trestiei de zahar cu cresterea animalelor (bovine, ovine, cabaline, caprine) si cu pescuitul, inclusiv cel de balene si casaloti.

Populatia insulelor este constituita din portughezi si se estima la 251 300 locuitori. Orasul principal Ponta Delgada, din insula Sao Miguel, are 22000. Pentru transporturile aeriene, ca functie de tranzit si pentru turism s-au constituit 3 aeroporturi pe insulele Santa Maria, Terceira si Sao Miguel iar porturile principale sunt: Ponta Delgada, Angra do Heroismo, Horta, Praia da Vitoria, Vila do Porto, Velas.

Data descoperirii insulelor nu se cunoaste sigur, dar in secolul XIV-lea ecestea erau in relatii cu Europa.

Prin tratatul de la Alcatcovas din 1480 insulele sunt cedate Portugaliei, dar in 1580 si 1640 sunt supuse Spaniei. In 1830 1831 Portugalia revendica paternitatea insulelor. In timpul celui de-al doilea razboil mondial (1943) Marea Britanie a construit la Lajes, pe insula Terceira, o baza aeriana si concesionata Statelor Unite ale Americii in 1951. Prin intelegerile ulterioare, S. U. A. foloseste baza sub un control portughez.

...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Arhipelagul Azore
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
397 cuvinte
Nr caractere:
2 398 caractere
Marime:
9.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Predat:
la gimnaziu
Sus!